Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си направим домашна луканка

Да си направим домашна луканка

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Домашна луканка

В магазините има много различни видове луканка, но най-вкусна си остава домашната луканка, приготвена вкъщи от прясно месо. Сами можете да направите луканка, с която да черпите роднини и гости и да станете известни като истински майстори на този традиционен български деликатес.

Не е трудно да се направи истинска домашна луканка, но трябва да се запасите с голяма доза търпение, защото тя не се получава за един ден.

Необходими продукти: 4 килограма телешко месо, 4 килограма свинско месо, 200 грама сол, 1 супена лъжица черен пипер, 1 щипка захар, 2 скилидки чесън, нарязани на много ситно, 10 милилитра ракия, 1 супена лъжица кимион.

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на ситно или се смила. Нарязаното на ситно месо е за предпочитане пред смляното, но ако нямате достатъчно търпение да го режете на съвсем фини късчета, направо го смелете с машинката за месо.

Месото се посолява обилно и се оставя в гевгир за през нощта. Овкусява се с подправки, които предварително са били смесени, след това се омесва добре и се оставя за 36 часа да престои на студено.

Луканка

Омесва се отново и се оставя за цяла нощ на студено. Така приготвеното месо се натъпква добре в предварително почистени черва.

След като се напълнят, червата се връзват здраво от двете страни с дебел конец и се пробиват на няколко места с много тънка игличка. Това се прави, за да се изкара излишният въздух от луканката.

Напълнените с месо черва се оставят да починат на студено за една нощ. На сутринта се закачат на студено място, което не е влажно. След четири дни се свалят и след като престоят върху масата около час, се разточват съвсем леко, като се притискат отгоре.

Това се прави, за да получи луканката характерната си форма. След като луканката се разточи, се обръща и процедурата се повтаря и за другата страна на бъдещия деликатес.

Тази процедура се прави през ден в продължение на две седмици. После луканките се закачат да съхнат на хладно и проветриво място, най-добре е това да стане на въздух.

През нощта обаче трябва да се прибират, за да не се овлажнят от дъжд или сняг. След около 40 дни домашната луканка вече е готова за нарязване на тънки парченца и сервиране.

Има голямо разнообразие от рецепти за мезета, които се приготвили за вас в тези колекции за пастърма, суджук и сушеница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest