Сметаната е един от най-калоричните и хранителни млечни продукти. Тя се е изготвяла от векове, като начинът за направата й е бил единственият достъпен за миналото – от охладеното мляко се е свалял каймакът и се е оставял да престои на студено.
Така се е получавала едно време сметаната. Днес сметаната се приготвя по различни методи, като тя може да се направи дори и в домашни условия. Сладкарската сметана се различава от обикновената по това, че в нея се добавя предварително малко захар.
Най-лесният начин за приготвяне на сметана в домашни условия е да последвате древния принцип. Ще ви е необходимо обаче пълномаслено мляко.
То не трябва да е пастьоризирано, нито варено. От млякото се сваля каймакът, който трябва да е доста гъст. След това престоява на студено няколко дни и сметаната е готова.
Сметана може да се получи и от пастьоризиран каймак. Той се нагрява до 20 градуса на бавен огън. След това към каймака се добавя съвсем малко кисело мляко.
През първите три часа трябва да разбъркате три пъти сметаната, след което се оставя да се закваси на спокойствие. След като сметаната се закваси окончателно, тя се разбърква добре, охлажда се до 8 градуса, след което се оставя за 30 часа да узрее в порцеланов съд. След това се добавя малко захар.
Сметаната е не само хранителна, но и много полезна. Тя съдържа полезни мазнини, а също така и витамини, които оказват подсилващо действие върху организма.
Сметаната съдържа витамините A, D, E, B1, B2, PP и витамин C. Мазнините от сметаната се усвояват много по-лесно от организма в сравнение с мазнините от други продукти.
Сладкарска сметана се приготвя и без узряване. За целта изстуденият каймак се смесва с малко лимонена киселина и набъбнал във вода желатин. Всичко се смесва до сгъстяване.
Коментари