Разнообразието от млечни продукти на нашата трапеза е просто огромно. И е интересно да се знае как заквасената сметана се различава от сладката сметана и могат ли тези два популярни млечни продукти да бъдат заменени?
Заквасената сметана и гъстата сладкарска сметана, които можете да закупите на пазара, са два сходни продукта. Различават се обаче както по начина на приготвяне, така и по кулинарното си приложение и вкуса.
Сметаната е продукт, получен чрез сепариране (втвърдяване) на пълномаслено мляко.
Пълномасленото мляко се отделя за получаване на сметана. Трябва да се отбележи, че преди появата на сепаратора млякото се утаява на хладно място, след което горният слой, състоящ се от мастната му част, се отцежда внимателно - като каймака.
Сметаната се пастьоризира преди продажба.
По същество това е сметана, която е преминала през млечнокисела ферментация. При промишленото производство на заквасена сметана млякото, първо, се отделя (разделя се на сметана и обезмаслено мляко), след което полученият крем се пастьоризира за унищожаване на вредните микроби и ферментира, като се въвежда закваска от млечнокисели микроорганизми.
За прясна консумация сметаната се продава, като правило, пастьоризирана със съдържание на мазнини 10-20% (обикновена) и 35% (мазнина). Продават се и консерви и сметана на прах, чийто начин на използване е посочен на етикета. Поради високото съдържание на мазнини сметаната е много питателен продукт. Те също така съдържат 3, 5% протеини, 4, 3% въглехидрати, минерални соли и витамини (А, Е, В1, В2, С, РР и др.).
Сладкарска сметана се използва широко в клиничното хранене.
Те се използват за производство на заквасена сметана и масло, както и за приготвяне на различни десерти.
Заквасената сметана и гъстата сладкарска сметана, които можете да закупите на пазара, са два сходни продукта.Различават се обаче както по начина на приготвяне, така и по свойствата и вкуса си.
Кремообразната сладкарска сметана има приятен, леко сладникав вкус. Заквасената сметана е с подчертана киселинност, която зависи от първоначалния вкус на млякото. Това е една от точките, която показва как заквасената сметана се различава от сметаната.
За някои рецепти се взема сметана, а за други - заквасена сметана.
Въпреки факта, че трудно можем да си представим нашата диета без двата млечни продукта, не всеки знае, че разликата е в маслеността.
Сметаната се включва в рецептата на някои кремсупи, сметанови сосове, сладки ястия и сладкарски изделия. Сладката сметана лесно и бързо се разбива на гъста въздушна смес и се използва предимно за приготвяне на сладки ястия и сладкарски изделия.
Може да се добавя към кафето, за да получим популярно ретро виенско кафе.
Заквасената сметана може да се използва за същите рецепти, но и за солени- с 20% съдържание на мазнин, понякога и повече.
Смята се, че е необходимо да се ядат поне три порции млечни продукти на ден, тъй като те са полезни за човешкото тяло.
Вижте още:
Коментари