Сметаната представлява хранителен продукт, който се получава от мляко. Много често се срещат и сметани, които са на растителна основа. Съществуват различни видове сметана, използващи се за различни кулинарни цели.
Сметаната се добавя към меса, крем супи, сосове и запеканки. Все пак най-широкото ѝ приложение си остава в сладкарството, защото почти няма сладкиши или торта, в чиято рецепта да не присъства сметаната.
Сладкарската сметана е подсладена и е специално приготвена за разбиване. Тя е направена така, че от нея лесно да се приготвя бита сметана, която има много добра хомогенна структура. Просто трябва да я разбиете на миксер от най-ниска към най-висока степен за няколко минути.
Ще стане още по-бързо, ако ѝ добавите захар. Сладкарската сметана, както подсказва името, се използва в сладкарството. Тя е подходяща за направата на различни кремове, торти, сладкиши, сладки и суфлета.
Сладкарската сметана е в основата на млечни и шоколадови кремове за сладкишите, както и за неустоимите глазури, които покриват тортите. Сладкарската индустрия не би била същата без безценни вкус на сладкарската сметана. Все пак с консумацията ѝ трябва да се внимава, защото причинява напълняване и някои нежелани ефекти.
Коментари