Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Сладкарски тайни

Сладкарски тайни

редакция:
Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Сладкарски тайни при направа на кекс

Да, в кухнята има някои трикове, които ви улесняват живота, съкращават времето за готвене и правят печивата и сладкишите по-вкусни и пухкави. Започваме директно - ето сладкарските тайни, които трябва да знаете.

- За да не мажете с масло или олио тигана при пърженето на всяка палачинка, добавете в тестото за палачинки малко олио – една супена лъжица на един литър тесто;

- За да върнете свежия вид и вкус на позасъхнали бисквити или кифлички, поставете ги върху тава и ги напръскайте леко вода. Поставете тавата върху голям съд с вода и оставете за около пет минути във фурната. Парата ще върне свежестта;

- За да бъде дълго време сладкишът мек и пухкав, още докато е горещ, го покрийте с плътна суха тъкан. За да е вкусно тестото, докато печете сладкиш, не отваряйте вратичката на фурната първите петнадесет минути;

Пай

- Когато правите сладкиш с извара, има опасност след изпичането той да спадне. Затова го извадете внимателно от фурната и проврете ножа между сладкиша и тавата. Обиколете тавата с ножа, без да се опитвате да вадите сладкиша;

- За да не изсъхват бисквитите, най-добре е да ги съхранявате в глинен съд, покрит със салфетка, или в найлоново пликче;

- Когато печете руло, за да не се спука, направете няколко разреза;

- Тестото ще се опече по-добре, ако оставите малко място върху тавата между тестото и стените ѝ;

- За да получите златиста коричка върху тестени изделия, намажете ги пет минути преди да са готови с разбито яйце или жълтък;

- Когато правите пай, за да не се получи долната част на пая влажна, сложете палачинки, които да поемат течността от плънката, и ще избегнете овлажняването;

- За да направите ръб на пая или сладкиша с плънка, равномерно повдигнете краищата на тестото по периметъра на тавата, докато ги изравните с ръбовете ѝ.

С помощта на поръсена с брашно вилица притиснете внимателно по кръга вътрешната повърхност на тестото. За да направите обикновено гребенче, повдигнете края на тестото на сантиметър и половина извън ръба на тавата;

Хванете с пръстите на дясната ръка външната част на края на тестото. Теглете към центъра с показалеца, като натискате по посока от центъра на тавата с палеца на лявата си ръка, за да получите V-образна форма. Повторете по целия ръб на сладкиша.

Вижте още кулинарните тайни на френските палачинки крепс и как да приготвим наистина страхотен блат за торта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
42
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Илияна Димова
Илияна Димова
Много полезна статия, сега разбирам , че печивата трябва да се намазват с яйце , пет минути преди да извадим от фурната,а не в началото на печенето
24.01.2016 11:17
evgeni torimacov
evgeni torimacov
много готини съвети
22.04.2013 23:23
1