Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Десет тайни на великолепния блат за торта

Десет тайни на великолепния блат за торта

Десет тайни на великолепния блат за торта

Вероятно всяка домакиня е била изправена пред ситуация, при която блатът за торта не се е оказал сполучлив и резултатът е бил много разочароващ. Дори когато се следва рецепта за блат за торта, понякога всичко пропада.

За да получите класически блат, който може да се използва за неустоими десерти, сладкиши и торти, има някои тънкости. Важно е да ги знаете и непременно да ги следвате. Тогава няма да има проблем.

Ето какви са тайните за сполучлив блат за торта!

1. Температурата на съставките

Абсолютно всички съставки за блата, трябва да са с еднаква температура. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-добре. Същото важи и за съдовете, в които ще смесвате съставките.

2. Брашното

Пресейте брашното няколко пъти през сито.

3. Внимателно отделяне да яйцата

Отделете белтъците от жълтъците. Това трябва да се прави много внимателно, така че нито една капка жълтък да не остане в белтъците. Важно е да го спазвате, за да може по-късно белтъците да се разбият добре.

4. Охладете белтъците

Докато приготвяте останалите съставки за блата за тортата, приберете белтъците в хладилника. Охладени, бухват по-добре.

Десет тайни на великолепния блат за торта

5. Съдовете

Ключът към сполучлив блат за торта са и съдовете, в които ще се разбиват белтъците. Трябва да е обезмаслен. Не забравяйте, да навлажнете съда с оцет или лимонов сок, избършете с хартиена кърпа, за по-добро изчистване на повърхността.

6. Последователността на прибавяне на всички съставки

Ключът към пухкавия блат за торта е правилната последователност на добавяне на съставките. Тези правила трябва да се спазват.

Последователност на маркиране на продукти:

И така, сложете жълтъците в купа, добавете към тях половината от дозата захар и ванилов прах. След, това разбийте всичко старателно. Бъркайте с миксер, докато побелеят и увеличат обема си.

Разбийте белтъците, докато се образува пухкава лека пяна. Продължавайте да разбивате, като постепенно добавяте останалата захар. Когато сте добавили цялата захар, разбийте до гъста смес.

След това трябва да прибавите разбитите белтъци към жълтъците. Разбъркайте много внимателно, отдолу нагоре. Към тази смес, добавете пресятото брашно и отново разбъркайте добре. След това добавете останалите протеини и разбъркайте отдолу нагоре. Бъркайте сместа в една посока, в противен случай тестото може да загуби ефирност.

7. Не бъркайте дълго време

За да предотвратите срутването на въздушните мехурчета, не бъркайте готовата смес (тестото) много дълго време. Това се отразява на пищността на домашната торта. Поставете тестото в намазнена форма и в предварително загрятата фурна. Печете блата, около 30-35 минути.

Десет тайни на великолепния блат за торта

8. Температура на фурната

Необходимо е фурната да е предварително загрята. Ако готовото тесто не се постави да се пече веднага, не можете дори да мечтаете за разкош. Следователно, когато тестото е готово, фурната вече трябва да е предварително загрята (180 градуса).

9. Не бързайте да отваряте фурната

Първите 20-25 минути не отваряйте вратата на фурната, когато печете сладкиша, иначе ще се развали обемът. По-добре е изобщо да не я отваряте, докато не е готов. Ще можете да определите готовността, когато се свие малко.

10. Правете всичко внимателно

Извадете готовия блат от формата за торта много внимателно, в противен случай тя може да загуби блясъка от вашето въздействие. Оставете да изстине, за да не се разпада при рязане и тогава напоявате със сироп.

Следвайте техники и ще можете да приготвите и сами невероятни сметанови торти, шоколадови торти, пастички и други сладки изкушения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest