Вече има всякакви измислени приспособления за отделяне на жълтъците от белтъците. Например цедка, керамична чаша, силиконови разделителни за яйца и др.
Всеки е запознат с традиционния метод: внимателно счупваме черупката на яйцето в ръба на купичка или чиния и с бързи уверени движения започваме да пресипваме от черупка в черупка, докато не остане само жълтъкът. Някои дори успяват да постигнат целта с 1 ръка. Начинът е лесен за готвачите, ала за начинаещите е малко по-сложен и понякога внася малко стрес.
Честно казано, нямаме нужда от луксозен инструмент или уред, необходим ни да отделим белтъците от жълтъците.
Един от най-лесните методи е просто да вземем празна бутилка от вода (най-удобно е с бутилка от 500 мл). Внимателно чукваме яйцето в плитък съд или малко по-дълбока чиния - внимателно, като се стараем да запазим жълтъка цял и непокътнат.
Поставяме отвора на празната бутилка над жълтъка. Когато стиснем бутилката, жълтъкът ще се изсмуче като магия, позволявайки ни да го поставите в друга купа и да продължим със своите кулинарни занимания.
С белтъци не се колебайте да си приготвите вкусни ореховки или домашни целувки.
Коментари