Разбитите белтъци са съставка в много вкусни сладкиши и невероятни мъфини. Също така основа за ястия, като омлети или пухкави палачинки. Ястието ще бъде много вкусно, ако белтъците се разбият добре. Противно на общоприетото схващане, невинаги е толкова лесно, колкото изглежда и мнозина не знаят основните принципи, свързани с постигането на идеално разбита гъста пяна.
Още преди да започнете да разбивате, трябва да изберете подходящите съдове. Кухненски метални и стъклени купи са се доказали най-добре. Пластмасовите по-добре да се избягват: процесът на разбиване в тях може да се забави и пяната няма да бъде толкова добра, колкото очаквате.
Освен това трябва да имате предвид, че купата трябва да е чиста и суха и в никакъв случай да не е мазна! В мазната купа, дори и да започнат белтъците да се пенят, пяната ще бъде течна и неподходяща за употреба.
Много е важно, да подберете самите яйца. Най-добре е да използвате белтъци на стайна температура.
Ако яйцата се съхраняват в хладилник, преди планираното разбиване е най-добре да ги извадите от хладилника и да ги оставите на масата за 10-15 минути, за да получат правилната температура. Когато се нормализира температурата им, можете да отделите жълтъците от белтъците. Това трябва да се направи много внимателно, за да няма капка жълтък или черупка в белтъците.
Тайната на добрата, плътна и красива пяна е добавянето на допълнителни компоненти. Солта е основната. Добавянето на малко сол ще улесни оформянето на белтъците в желаната форма. Някои домакини обаче твърдят, че солта може да дестабилизира пяната и вместо това използват малко оцет или лимонена киселина. Благодарение на тях пяната ще се разбива много по-лесно и ще бъде по-пухкава и плътна.
Много рецепти, препоръчват добавяне на захар за създаване на пяна, но трябва да се помни, че най-добрият ефект се постига при добавяне на захар към вече леко разбита пяна или в последния етап на разбиване.
Ако рецептата изисква добавяне на вода, добавете я бавно и в много малки количества. Твърде много вода няма да постигне желания ефект.
Пяната може да се разбие с миксер или блендер. Достатъчно е да направите това на средна скорост във висока купа, за да не изцапате стените и масата.
Можете да проверите колко добре е разбита пяната, като обърнете купата с главата надолу. Ако белтъците са разбити правилно, пяната няма да падне от купата. Този метод обаче е малко рискован. За проверка е достатъчно да прокарате нож по пяната. Ако остане ясна и видима следа, значи протеините са разбити правилно!
След като вече знаете как да разбиете правилно белтъците, препоръчваме да опитате някои от нашите изпитани рецепти за целувки или домашни ореховки.
Коментари