Варенето на яйца е трудно от гледна точка на това, че докато не ги обелим не може да сме сигурни колко твърди сме ги сварили. По-малко вероятно да се напукат по време на "приготвяне" са пресните яйца.
Това се дължи на по-ниското pH в белтъка, което кара белтъка да се придържа към вътрешната мембрана на черупките, "запечатвайки" ги заедно.
Кокошите яйца се слагат в съд със студена вода, ако ги сложите във вряща - ще се пръснат. За да не се напукат, в студената вода прибавете чаена лъжичка сол. По време на варенето яйцата трябва да бъдат покрити напълно с вода.
Има много ястия, които чисто визуално изискват рохко сварено яйце с течен жълтък. За да постигнете този ефект, имате нужда от 3 минути, след като водата заври. Рохкият жълтък, съчетан с твърдо сварен белтък, ще ви отнеме около 4 минути.
В случай, че сте сред любителите на твърдо сварените кокоши яйца, най-добре ги оставете за 8 минути, след като заври водата. Всяка минута, надхвърляща това време, ще „вкамени” яйцата ви и те ще станат безлични - с много светъл жълтък, който синее на места.
Патешките яйца са истински екзотичен специалитет, който не се среща особено често по нашите географски ширини. Ако все пак сте се сдобили с подобни яйца, те трябва да се измият старателно със студена вода и сода бикарбонат, да се сложат отново в студена вода и да се варят не по-малко от 12 минути.
По съдържание на витамини, микроелементи, вкусови и хранителни качества, пъдпъдъчите яйца значително превъзхождат всички останали видове.
Полезните свойства на тези яйца са признати и от медицината. Редовната консумация на продукта е в състояние да облекчи протичането на някои неврози и психосоматични проблеми, включително и бронхиална астма.
За да ги сварите рохко, трябва да ги сложите за 1-2 минути във вряща вода. За разлика от кокошите, тези няма да се пръснат. Ако предпочитате да са сварени твърдо, необходими са 5 минути.
Гъшите яйца се измиват и се слагат в студена вода. Варят се в продължение на 15 минути на среден огън и в съд със затворен капак.
Коментари