В най-скоро време ще можем да консумираме ориз без да го варим. За това ще помогнат индийски учени, които в момента разработват нов сорт ориз. Целта им е той да се готви само като се накисне във вода.
Според вестник "Индипендънт" опитите се извършват в Централния институт по изследване на ориза (CRRI) в Ориса. Експертите се вдъхновили от мекия ориз, наречен komal saul. Той вирее в щата Асам в североизточна Индия.
Местните жени не се занимават с варене на ориза. Те просто го накисват във вода за една нощ, след което той може да се яде, подправен с лук и различни подправки.
Този вид ориз досега растеше само в североизточните части на Индия. Обединявайки го с обикновен сорт ориз, учените от CRRI са създали сорт хибрид, който са нарекли Aghunibora.
Първите резултати сочат, че новият сорт ориз ще може да се отглежда в различните климатични зони по цялата територия на Индия.
Целта на учените е да получат ориз, който ще се готви веднага след накисване във вода.
Коментари