Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да варим кестени?

Как да варим кестени?

редакция:
Как да варим кестени

Кестените се използват широко в кулинарията. Те съдържат два пъти повече нишесте от картофите и създават бързо усещане за ситост, поради което са особено предпочитани в Южна Европа и в много азиатски държави като Китай и Япония.

Имат високо съдържание на витамин С, калий и фосфор и в същото време са бедни на мазнини. Това е причина да участват в редица диети, а хубавото е, че в България можем да ги срещнем на много места и сами да си ги приготвим.

Кестените се приготвят най-лесно, като се сварят. Това става, след като се сложат в тенджера заедно с вода, която да е малко над тяхното равнище. Кестените се варят се около 30- 35 мин, като се внимава да не се преварят. Най-добре е да следите кога започват да се нацепват. Това означава, че са готови.

Кестени с месо

Така сварените кестени може да ползвате за рецепти с месо като патица с кестени, пуйка с кестени, супа с кестени, може да приготвите пюре от кестени или пък някой класически десерт като френските сладки Мон блан.

Ето няколко рецепти с кестени, за да се научите по какъв начин можете да консумирате сварени кестени:

Захаросани кестени

Глазирани кестени

Необходими продукти: 250 г кестени, 70 г масло, 120 г захар

Начин на приготвяне: Кората на кестените се нацепва леко, след което те се слагат да кипнат. Изваждат се, обелват се от кората и от вътрешната ципа. Отново се слагат в съд с вода, прибавя се маслото и захарта и се варят, докато изври цялата вода.

Сладки кестени с яйца

Необходими продукти: 500 г кестени, 5 яйца, 1 ч. ч. захар

Начин на приготвяне: Кестените се варят и обелват, след което се прекарват през сито. Жълтъците се разбиват със захарта и се прибавят към кестените. Продължава да се разбива. След това се разбиват и белтъците и се слагат върху сместа от кестените. Всичко се изсипва в намазнена тава и се пече в умерена фурна.

Сладка каша от кестени и тиква

Кестени с тиква

Необходими продукти: 1 шепа кестени, 500 г тиква, 1/2 ч. л. сол, 1 с.л. масло, 1. 5 мл мляко, захар на вкус

Начин на приготвяне: Кестените се сваряват и обелват. Тиквата също се обелва, нарязва се на малки кубчета и се сварява в подсолена вода. Към нея се прибавят кестените, захарта, маслото и млякото. Така получената смес се вари за около 10 мин и се сервира изстудена. Може върху нея да се сложат и няколко топки сладолед.

Вижте също как се пекат кестени и как се съхраняват кестени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest