Разбиването на белтъци доста често се оказва, че е предизвикателство за кулинарите. Често не се получават белтъците на сняг. Навярно значете, че има един сигурен начин за проверка на гъстотата на белтъците - обръщане на купата, в която са разбити, на обратно. Ако не се разтекат и изсипят, може да се радвате на успеха.
Опитните кулинари, и по-точно сладкари, са наясно с тънките моменти от разбиването на белтъците. И не - не е толкова просто и лесно, колкото звучи. Практиката показва, че има много неуспешни опити или поне в началото.
За разбиване на белтъци Ви трябват 3-4 неща. Колко елементарно, нали? Най-общо това са: купа, миксер, сол или пудра захар.
Грешка 1. при разбиване на белтъци

Първата грешка, която спъва разбиването на белтъците на сняг, е именно това, че ги разбивате в пластмасова купа. Пластмасата има свойството да съдържа фини остатъци от предното използване, колкото и качеството да е почистена. Затова най-подходящия вариант е иноксова или стъклена купа.
Да не забравяме, че миксерът също трябва да е почистен старателно. Винаги се започва на ниска степен и постепенно се увеличава до най-високата, когато започне да се сгъстяват белтъците.
Грешка 2. - яйцата са студени
И тук идва грешка номер 2 - яйцата. Колкото и да се опитвате, ако яйцата са студени, провалът е сигурен. Яйцата трябва да преседят на стайна температура. Ако нямате време да изчакате или не сте ги извадили от хладилника предварително, може да ги затоплите в купа с топла вода, но внимавайте да не ги претоплите.
Грешка 3. - дори капка жълтък е достатъчна

И следващата важна част от разбиването на белтъците на сняг е внимателното разделяне на белтъците от жълтъците. Дори и капчица жълтък да попадне в белтъците, това ще спъне процеса. Много е важно при счупването на яйцето жълтъкът да се запази цял - така е по-малко вероятно да се стече заедно с белтъка.
Грешка 4. - не ги използвате веднага
Също така е много важно след като сте завършили успешно процеса и сте получили желания резултат, да ги използвате веднага или най-много до 5 минути. В противен случай ще започнат да спадат и да се стопяват.
Трик за несполучливо разбити белтъци на сняг
За всеки провал, разбира се, си има и спасителен пояс. Ако все пак не се получи ефектът, който търсите и белтъците останат течни - пробвайте с няколко капки оцет или лимонов сок.
Вижте още как се разбиват белтъци на пяна, както и как да разбием белтъци на водна баня.
Коментари