Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Перфектните суфлета се приготвят с тези съвети!

Перфектните суфлета се приготвят с тези съвети!

Валентин МирановВалентин Миранов
Помощник Готвач
30
Суфле
Плитка керамична купичка – ф8см
Качество без компромис:
Плитка керамична купичка – ф8см
4.00 лв.

В състава на сладките суфлета влизат различни продукти като яйца, мляко, брашно, захар, орехови, бадемови или лешникови ядки, шоколад, ванилия, плодови пюрета.

Основа на всички суфлета са разбитите на сняг белтъци. При печенето те предизвикват нарастване на сместа (увеличаването ѝ по обем). Ето защо те трябва да бъдат разбити хубаво. За да се получи желания резултат, необходимо е отделянето на белтъците от жълтъците да се извърши много внимателно (и най-малкото количество жълтък, попаднал в белтъците, пречи на разбиването им).

Съдът и телът за разбиването на белтъците трябва да бъдат съвършено чисти и сухи. Първоначално разбиването на белтъците става бавно, а впоследствие - по-бързо. Захарта се слага към края на разбиването им на няколко пъти. Смесването на белтъците с другите съставки и плодовото пюре също трябва да се извършва много внимателно, за да се запази бухналостта на белтъчния шаум.

Плодовите пюрета, които влизат в състава на суфлетата, трябва да се изваряват със захарта, за да се изпари част от водата и да добият гъстота приблизително като тази на конфитюра.

Суфлетата се пекат в съд, намазан с масло и поръсен с пудра захар, във фурна с температура 200-250 градуса в продължение на 10-20 минути.

Суфлета

Добре приготвеното суфле увеличава обема си от 2 до 2.5 пъти.

Суфлетата се приготвят и пекат непосредствено преди поднасянето им. Веднага след изпичането те се поръсват с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest