Макар пържолите на скара да се смятат за класика, никак не е трудно да ги приготвим и на фурна, а и често по този начин стават много по-вкусни и по-сочни. Независимо дали става въпрос за пилешки, свински или телешки пържоли, ако знаем правилния начин за приготвянето им на фурна, няма изобщо да ни е проблем да изненадаме и очароваме своите гости, близки и приятели.
Ето 2 изпитани рецепти, които можете да изпробвате:
Печени пилешки пържоли с кашкавал
Необходими продукти: 6 бр. пилешки пържоли от бутчетата, 80 г олио, 3 г пресен риган, 3 г прясна мащерка, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. черен пипер, 7 с. л. соев сос, 40 г настърган кашкавал
Начин на приготвяне: Пилешките пържоли се измиват и се изсипват в намазаната с половината от олиото тава. Мащерката и риганът се нарязват и заедно с всички подправки и останалото олио, но без кашкавала, се смесват в купа. С тази смес се напръскват пържолите и се поръсват с половината от настъргания кашкавал. Пекат се за около 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След това се обръщат, поръсват се с останалия кашкавал и се пекат още около 10 мин.
Свински пържоли в гювеч
Необходими продукти: 1.5 свински пържоли без кост, 1 с. л. сол, 1 с. л. мащерка, 1 дафинов лист, 1 с. л. риган, 4 с. л. олио, 3 глави кромид лук, 2 скилидки чесън, 50 г брашно, 50 г масло, 1 с. л. мед, 500 мл бира
Начин на приготвяне: В купа се смесват стритият дафинов лист, солта, мащерката и риганът и с тази смес се подправят измитите предварително пържоли. Остават се да престоят така 3 часа, за да попият в тях подправките.
Олиото се загрява и в него се запържват за кратко пържолите от двете страни, след което се прехвърлят в гювеч. В него се изсипва бирата, смесена с меда, и пържолите се пекат около 2 часа. Когато са готови се изваждат и се слагат в съда, в който ще бъдат сервирани.
В купа се смесват брашното и омекналото месо и към тях се прибавя сосът, който е останал в гювеча. Всичко това се загрява, като се разбърква, докато сосът се сгъсти. Това става за около 5 мин. С така приготвения сос се заливат пържолите и са готови за поднасяне заедно с гарнитура от картофено пюре, ориз или задушен грах.
Опитайте още: Пържоли с кашкавал, Пържоли с домати и бира, Пържоли в йенска [тенджера], Пържоли с горчица и вино, Задушени свински пържоли.
Коментари