Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да приготвим сьомга на фурна?

Как да приготвим сьомга на фурна?

сьомга на фурна

Сьомгата е вид риба, която доскоро не беше особено позната на българския пазар. Но напоследък почти навсякъде може да се намери. Тъй като не е много разпространена по българските ширини, рецептите за приготвянето й не са много познати на българските домакини.

Ето как да приготвим сьомга на фурна?

Как да приготвите сьомга на фурна, но без да стане суха? Направете я във фолио. По този начин ще запазите сосовете в нея. Трябват ви сол, черен пипер и зехтин, след което просто я завийте хубаво във фолио. Всяко парче отделно. Сипете и в тавичката малко вода, преди да я сложите да се пече във фурната.

печена сьомга на фурна

За да стане хубава и сочна сьомгата във фурна, сложете във всяка риба по няколко резена лимон. Добавете лимонени парчета и върху кожата на сьомгата. След това я завийте добре във фолиото, за да може да се запари.

Сьомга със соев сос и джинджифил на фурна

Трябва ви соев сос, лимонов сок, джинджифил на прах, щипка канела, щипка черен пипер. Смесете в купичка соевия сос и подправките и залейте със сместа рибата. Печете 25 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна.

Хрупкава сьомга на фурна

Сьомга с коричка на фурна

За тази рецепта за сьомга на фурна ви трябва разтопено масло, сол, черен пипер, галета, пармезан, кората от 1 лимон, щипка изсушена мащерка. В този случай не използвайте фолио, а кухненска хартия. Намажете всяко филе с четка с разтопеното масло. Смесете заедно галетата, пармезана, лимоновата кора и мащерката. Добавете и останалото разтопено масло, което не сте изразходили при намазването на рибата. Оваляйте рибата в сместа от галета и подправки, като притискате леко филето, за да полепнат добре трохите. Печете 15-25 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна.

Сьомга със сметана

За тази рецепта трябва предварително за 2-3 минути да запарите рибата във вряща подсолена вода. След това я нареждате в тавата, в която ще я печете във фурната. Предварително запържете в масло 1-2 с.л. брашно, като добавите течна сметана. Сгъстете сместа на котлона, докато бъркате непрекъснато. Така готова смес излейте върху вече попарените във вряла вода парчета риба. Остава да я запечете във фурната за 10-20 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest