Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да приготвим сочно телешко на фурна

Как да приготвим сочно телешко на фурна

Как да приготвим сочно телешко на фурна

Телешкото месо се сочи за едно от най-полезните меса заради богатството си от основни витамини и хранителни вещества. То има специфичен цвят, вкус и аромат и може да бъде сервирано както самостоятелно, така и заедно с голямо разнообразие от гарнитури.

Телешкото месо обаче е доста капризно по отношение на приготвянето си и ако бъде направено по неподходящ начин, може да стане прекалено сухо, особено когато искате да печете телешко на фурна.

Ето какво трябва да знаете, когато искате да приготвите сочно телешко на фурна.

За да е крехко телешкото месо, то задължително трябва да е от теле на не повече от 9 месеца. По-възрастните животни вече започват да се наричат говеждо.

Телешкото месо се измива и от него внимателно се премахват с остър нож всички ципи и мазнини. Добре е след като бъде обработено, да се остави върху кухненска кърпа или хартия, за да се оттече водата от него.

След като сте приключили с първоначалната обработка на месото, е най-добре да го оставите да престои поне няколко часа (може и цяло денонощие) в смес от вода и оцет, като към 1 л вода прибавяте по 1 ч.ч. оцет. Това се прави с цел месото да стане по-сочно и крехко по време на термичната му обработка. Можете и да го намажете със сода и така да го оставите да престоява.

Сочно телешко на фурна

Навремето бабите ни са оставяли месото да престоява в прясно мляко, но предвид нарастващите цени на млякото, горепосочените варианти са по-рентабилни.

В повечето рецепти месото предварително се запържва от всички страни, за да може да се „запечата“ и едва тогава се слага във фурната, в която е добре да се пече за по-продължително време, но на бавен огън.

За да не изсъхва или пък загаря, телешкото месо се пече под капак или в тава, върху която сте поставили алуминиево фолио. Телешките яхнии и кавърми стават особено вкусни, когато се приготвят в глинен съд. Не забравяйте, че тези съдове не се поставят в предварително загрята фурна.

Друга хитрина, която ще ви помогне да поднесете сочно телешко месо, е като поставите по бучка масло под и върху него. Особено подходящо хрумване, що касае телешките пържоли.

Подобно на всички останали меса, така и телешкото месо е добре да бъде подправено. Подправките способстват правилното храносмилане на месото, имат антисептични и консервиращи свойства. Те помагат и за удължаване времето на престояване на вече сготвеното месо.

Как да приготвим сочно телешко на фурна

Нашенските традиционни подправки като чубрица, джоджен и сминдух определено не пасват на телешкото, но има и такива които биха му продали особено приятен вкус.

Черният пипер, независимо дали смлян или на зърна, определено е чудесно допълнение към телешкото месо. Същото важи и за дафинов лист, кимион, бахар, целина, риган, мащерка и розмарин. Ако искате месото ви да има арабски привкус, то заложете на кардамон, бахар, кориандър, канела и анасон. И естествено, не забравяйте и за магданоза, който се съчетава добре с доста други подправки.

Знаейки тези хитринки, тайната на сочното печено телешко месо, вече е разкрита пред вас.

Вижте още съвети как телешкото да не е жилаво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest