Въпреки противоречивите твърдения за соята, продуктите от нея остават сред най-предпочитаните заместители на месото. Соевата кайма, шницелите и хапките от соя са чудесна алтернатива за хората, отказали се от месото.
Те са богати на фибри и протеини, а в същото време са бедни на вредни мазнини. С тяхната помощ могат да се приготвят неустоими вегетариански и веган рецепти, които наподобяват на класически блюда с месо - например пилешка кавърма, винен кебап, дюнери и мусака.
И макар приготвянето на соеви хапки да не е особено сложно, изисква да се следват определени стъпки. В противен случай хапките от соя могат да станат жилави, безвкусни и трудни за усвояване.
Ето как да приготвим сочни и крехки соеви хапки!
Най-напред прочетете всички указания, които производителите на соеви хапки са задали. В общия случай 1 част сухи соеви хапки се накисват в 2 части вряща вода или горещ зеленчуков бульон. Не пречи и водата е да е повече като количество. Важното е да не е по-малко, защото така хапките няма да набъбнат добре и ще останат жилави и малки.
Следва да затворите съда с хапките с похлупак. Оставете ги така 2 часа, а може и повече, като през 15 минути разбърквате. От голямо значение е да се накиснат много добре и да набъбнат максимално. След тази стъпка соевите хапки се изплакват 3 пъти с течаща вода и се изстискват. Това се прави с цел да се предотвратят възможни стомашни проблеми при хората с по-чувствителен стомах.
После идва ред на тяхното мариноване. Покрийте ги с олио, в съда може да добавите и червено вино. То ще обогати страхотно вкуса на хапките и ще им помогне да добият розовеещ цвят, подобно на истинско месо.
Може да ги овкусите още с къри или соев сос, или пък с червен и черен пипер. Добавете лук и чесън на прах. В някои рецепти със соеви хапки слагат още лимонов сок или оцет.
Всъщност подправките са въпрос на лични предпочитания. Всякакви подправки и маринати за месо ще ви свършат работа. Оставете соевите хапки да се мариноват добре за 15 минути и след това можете да ги изпечете във фурна до зачервяване или да ги запържите в тиган.
Използвайте ги в любимите си рецепти за месни късчета. Изключително вкусни са, когато се запържат с лук и гъби в тиган и към всичко това се добави и малко готварска сметана.
Или да ги ползвате за зеленчукови шишчета. Хубавото на соевите хапки е, че можете да експериментирате по много начини.
С тях можете да си направите вегетариански дюнери, постна мусака и паста със зеленчуци.
Коментари