При положение, че сте истински факири в кухнята, то няма как да не знаете как се приготвя крехко свинско месо. Въпреки африканската чума по свинете, както и драстичното му поскъпване, ние българите (които не са вегетарианци, естествено), просто го обожаваме.
Ето защо тук съвсем набързо ще предложим няколко съвета как се приготвя крехко свинско месо за онези, които не са чак толкова наясно. И няма и капка обида - никой не се ражда научен, важното е да имате желание и устрем и вие да сте факири в кухнята!
- За да е крехко свинското месо, трябва да не прекалявате с термичната му обработка. Когато приготвяте свинска супа, го пробвайте често, за да не сте го преварили. А ако смятате да приготвяте ястие със свинско, вероятно най-удачният вариант е да го нарежете на късове с големина и размер по ваш избор, да го запържите и после да го задушите. Отново не прекалявайте с термичната обработка. Да, по-бавно става от пилешкото месо, но ако искате да е крехко, не го "зарязвайте" по време на готвенето му;
- Можете да мариновате свинското месо, ако желаете то качествено да поеме всички подправки. Някои специалисти препоръчват да го накиснете в малко прясно мляко, за да стане още по-крехко по време на същественото готвене. Това важи и при готвенето на свински черен дроб;
- Когато приготвяте месо в глинен съд, шансът да сбъркате е сведен до минимум. Важни са само подходящите подправки и готвенето на ниска температура. Като естествено не забравяте, че глиненият съд първо се поставя във фурната и едва тогава тя се включва;
- За разлика от телешкото месо, на което е препоръчително да се премахват жилките, свинското месо няма нужда от подобна обработка;
- Също така за разлика от телешкото месо, свинското месо не се нуждае от толкова дълга термична обработка. В противен случай то ще стане прекалено сухо и няма да има нищо общо нито с крехко месо, камо ли с вкусно;
- Свинското бонфиле и котрафиле е доста сухо месо, поради което е препоръчвано дори от диетолозите. Хапвате си свинско месце, но от най-нискокалоричните. За да остане свинското крехко и да не изсъхва допълнително, то ви препоръчваме да го приготвяте на грил тиган или на скара, и то само за няколко минути.
Термичната обработка на свинското бонфиле и контрафиле е много кратка и в зависимост от топлината, на която го приготвяте, може да отнеме едва около 4-5 минути. Важното е да го обръщате редовно, за да сте сигурни, че нито сте го препекли, нито че ще го сервирате сурово.
Коментари