Макар да е доста калорично, свинското месо е едно от най-консумираните меса по света.
Дали ще си приготвите от него крехки и сочни пържолки, задушени свински хапки, вкусен свински джолан или пък ще си направите свинска кайма, то присъства по един или друг повод редовно на трапезата ни.
Освен това към него пасват и най-разнообразни гарнитури, с които съвсем лесно можем да разнообразим менюто си.
В следните редове ще ви предложим само една малка част от това какво можете да приготвите от свинско месо.
Супи от свинско месо
Когато говорим за супи и чорби от свинско месо, няма как в главата ни да не изплува видението на любимата ни шкембе чорба или пък пача. Със свинско месо обаче можете да приготвите и много други супи, към които освен ароматни подправки, можете да добавите и лук, моркови, картофи, грах, ориз и т.н. Особено вкусни стават супите, направени от джолан, свински ребра или рагу. Добавяме и факта, че те са особено хранителни и освен това съдържат в себе си и така необходимият ни колаген. Или казано иначе- биха ни помогнали да изглеждаме млади и жизнени.
Пържоли от свинско месо
Пържолите от свинско месо са истинска класика. Независимо дали са приготвени на скара или опечени във фурната, те могат да се превърнат в перфектното основно ястие, поднесено както в делнични дни, така и по време на официални поводи.
Шишчета от свинско месо
Мммм, подушвате ли аромата на вкусните и сочни шишчета от свинско месо? Не забравяйте, че те стават още по-вкусни и хранителни като нанижете между късчетата месо и зеленчуци ( лук, гъби, чушки, тиквички и т.н.)
Задушено свинско
Задушеното свинско месо е нещо, което повечето от нас редовно приготвят у дома. Вариантите са много и най-разнообразни- свинско с ориз, свинско със зеле, свинско с праз, с грах и т.н.
Печено свинско
Почти всички части на прасето са подходящи за приготвяне на фурна. Можете предварително да ги мариновате в марината по ваш избор и едва тогава да ги подложите на термична обработка. Или пък предварително да запържите месото, за да се „запечата“. Класика е печеното свинско с картофи.
Свинска кавърма
Можете да срещнете свинската кавърма под всякакви разновидности като кавърма по овчарски, кавърма по радомирски, кавърма по воденичарски и т.н. Характерното за кавърмите е, че те се приготвят в глинени гювечета и задължително се сервират топли. Да ви е сладко!
Свинска капама
Рядко можете да посрещнете Коледа без на масата да има приготвена капама, в която задължително трябва да има и свинско месо. Обикновено тя се приготвя от различни по вид меса, които се редят на пластове, а между редовете се поставя кисело зеле. Колкото по-голям е гювечът, в който печете капамата, толкова по-дълго ще разполагате с вкусно ядене. А понеже е и характерно приготвянето му зимно време, спокойно ще можете да съхранявате гювеча и на терасата си, без да заема място в хладилника.
Ястия със свинска кайма
Във всеки хладилник е добре да има и свинска кайма, защото с нея може да се приготви почти всичко. Доро няма как да го изброим в тези редове. Не може да не споменем обаче супата топчета, всички видове мусаки, кюфтетата на фурна или на скара, яхниите с кюфтета ( кюфтета с бял сос, кюфтета с червен сос, кюфтета по чирпански, кюфтета по цариградски и т.н.), пълнените чушки и сарми, различните видове паста с кайма, руло Стефани и т.н.
Свински език
Макар в повечето заведения да се предлага само телешки език, свинският език никак не е за подценяване. Важното е предварително да го сварите, да премахнете ципите му и едва тогава да го задушите или изпечете. Свинският език в масло, както и яхнията от свински език, са особено популярни.
Свински дроб
Приготвянето на свински дроб е доста деликатна дейност, но пък усилията определено си струват. Важно е предварително да го накиснете в прясно мляко за няколко часа и едва след това да преминете към термичната му обработка. Внимавайте и да не го готвите прекалено дълго време, защото ще изсъхне. Можете дори да си направите домашен пастет от свински дроб.
Коментари