Бързите и вкусни ястия са блян за всяка домакиня. Има рецепти, които неминуемо пестят време и нерви.
Свинското месо изисква не малко време за подготовката и приготвянето си. Въпреки това, съществуват и бързи рецепти, които можете да приготвите с него. Всичко зависи от това, с колко време разполагате.
Ако имате 20 минути, то пригответе:
Пържен ориз със свинско и грах
Необходими продукти: 1/2 кг. свинско месо, 300 г ориз, 100 г грах, 1 ч.л. джинджифил, 2 скилидки чесън, 1 ч.л. соев сос, 1 яйце, 4 с.л. зехтин, пресен лук.
Начин на приготвяне: В тенджера се кипва вода. Сваля се от огъня и в нея се изсипва оризът. Оставя се да омекне добре и се отцежда. В голям тиган се сгорещява олио. В него се добавят оризът, свинското, нарязано на кубчета, грахът, чесънът и настърганият джинджифил.
Когато се нагреят, се добавя соевия сос и котлона се намалява. Ястието се готви още няколко минути при непрекъснато бъркане, докато месото промени цвета си. Когато е почти готово, се прави кладенче в средата и в него се изсипва разбитото яйце.
Оставя се за около минута и се обърква с останалите продукти. Когато се сервира, ястието се поръсва с нарязан на ситно пресен лук.
Ако разполагате с 30 минути, то пригответе:
Мариновани свински гърди с бира
Необходими продукти: 800 г свински гърди, 4 с.л. соев сос, 1 ч.ч. бира, 1 щипка черен пипер, 1/2 ч.л. риган, 1/2 ч.л. босилек, 1/2 ч.л. кимион, 2 глави лук.
Начин на приготвяне: В тавичка се нареждат колелца от главите стар лук. Свинските гърди се начукват, посоляват и поставят в тавичката. Отгоре се посипват със соевия сос, бирата и подправките.
Оставя се за няколко часа в хладилника, за да поеме от подправките, след което се изпича на скара. Свинските гърди се сервират топли, най-добре с гарнитура от печени картофи или люти чушлета.
Отново за 30-тина минути можете да приготвите:
Мариновани свински пържоли
Необходими продукти: 2 свински пържоли, 4 с.л. соев сос, 1/2 ч.л. горчица, 1 с.л. мед, 2 скилидки чесън, 1/2 ч.л. червен пипер, 1 щипка черен пипер, 1 щипка бахар, 1 с.л. олио, сол.
Начин на приготвяне: Свинските пържоли се начукват старателно и се поставят в малка тавичка. Приготвя се марина от пасираните в блендер соев сос, горчица, мед, чесън, червен пипер, черен пипер, бахар, олио и малко сол.
С нея се заливат пържолите. Завиват се във фолио и се оставят най-малко два часа в хладилник. След това се изваждат, отцеждат се леко от маринатата и се изпичат в нагорещен тиган от двете страни. Пържолите се сервират с гарнитура от свежа салата или пържени картофи.
За около 40 минути пък можете да приготвите свински пържоли с картофи. Пържолите се запичат в грил тиган с малко подправки за скара.
През това време обелените и нарязани картофи се слагат на съседния котлон, и се запържват в малко масло. Когато са полуготови, им се добавя малко вода и отгоре се поставят готовите пържоли. Захлупва се с капак, докато картофите станат напълно готови.
Коментари