Уморени сте и искате да забъркате набързо нещо вкусно, за да си почивате след това. Ние сме ви приготвили няколко лесни рецепти с пиле, които няма как да не бъдат харесани.
Пилешки бутчета с кашкавал
Необходими продукти: 2 пилешки бутчета, 2 ч.ч бяло вино, 1 ч.ч. вода, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол на вкус
Начин на приготвяне:
Пилешките бутчета се изпичат заедно със солта, черния пипер и водата до зачервяване. Междувременно се приготвя сос от виното, което се загрява на котлона. Към него се прибавят кашкавалът, подправки по желание и черният пипер. Сместа се бърка, докато кашкавалът не се разтопи. След това със сосът се заливат бутчетата и се оставят да се попекат още 10-тина минути.
Пиле със сметана
Необходими продукти: 1 пиле, 50 г масло, 1 ч.ч. заквасена сметана, 1 ч.ч. вода, 2 жълтъка, сок от половин лимон, черен пипер, сол на вкус
Начин на приготвяне: Пилето се почиства и се нарязва на порции. Посолява се, поръсва се с черния пипер и се пържи в маслото на слаб огън. Прибавя се водата и се задушава, за да омекне. През това време се прави смес от сметаната, жълтъците и лимоновия сок. Пилето се полива със сместа и се оставя да се задушава още малко.
Задушено пилe с картофено пюре
Необходими продукти:
1 пиле, 1 ч.ч. бира, 1 ч.ч. вода, 1 с.л. и половина подправка за пиле, черен пипер, сол на вкус
За пюрето:
1 кг картофи, 1 ч.ч. прясно мляко, 100 г масло, сол на вкус
Начин на приготвяне:
Пилето се почиства и се разфасова. Слага се в тавата и се поръсва с бирата, подправката за пиле, черния пипер и водата. Завива се с фолио, за да се задуши. Пече се така 1 час на умерена температура, след това се маха фолиото, за да хване коричка.
За пюрето се обелват и сваряват картофите. След това се пасират или намачкват заедно с млякото, маслото и солта.
Пилето и картофеното пюре се сервират заедно, като може да полеете пюрето със соса.
Пиле фрикасе
Необходими продукти:
3 долни пилешки бутчета, 2 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 3 броя жълтъци, 4 с.л. кисело мляко, сок от 1 лимон, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Бутчетата се сваряват, обезкостяват се и се накъсват на парчета. В тенджера се слага олиото. Малко по малко се добавя брашното, като се бърка непрекъснато. След това се прибавя и прецеденият бульон от сварените бутчета и се намалява огънят. Когато сместа се сгъсти, се прибавят и накъсаните бутчета.
В купа се изсипват жълтъците, киселото мляко и лимоновият сок и се разбъркват до получаване на еднородна смес. Получената смес се изсипва в тенджерата и ястието се бърка още 5-10 минути. Накрая се прибавят солта и черния пипер.
За други ястия с пилешко можете да разгледате и нашите категории и да си сготвите нещо избрано с пилешко: пилешко варено, панирано пилешко, печено пиле, пълнено пиле, панирани крилца, пиле с грах, пиле с картофи, пиле с ориз, пиле със зеле, пилешка салата, панирани бутчета и други.
Коментари