Нахутът е една от най-древните зърнени култури. Още преди хилядолетия хората са се научили да го отглеждат и преработват. Рецепти с ястия от нахут са преминавали от Близкия Изток до Древна Гърция и Рим.
Нахутът е много популярен и използван в турската, пакистанската и индийската кухня. За много от ястията той трябва да се свари предварително. Преди сваряването му той се накисва за около 12 часа, от което набъбва, а след това се сварява до омекване.
Пържен нахут се приготвя от сварен и после запържен в мазнина нахут, който се овкусява със сол и червен пипер. Много вкусна и полезна е супата с къри и нахут.
За приготвянето й са необходими 3 картофа, 1 морков, 1 глава лук, 300 грама предварително сварен нахут, 2 скилидки чесън, 1 ч.л. лимонов сок, 2 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. къри, половин ч.л куркума, 2 литра вода, 3 перца зелен лук, сол, черен пипер, 1 с.л. мазнина, ситно нарязан магданоз за поръсване.
Картофите се нарязват на кубчета и се сваряват за 7 минути. Лукът, чесънът и морковът се нарязват на дребно и се задушават в мазнината. Добавя се доматеното пюре и се оставя на котлона за още 5 минути.
Към картофите се добавя нахутът, зеленчуците, подправките и всичко кипва за 5 минути. След това супата се пасира и се подправя с лимоновия сок. Супата се сервира, поръсена с магданоз и зелен лук.
Пикантното свинско с нахут и домати със сигурност ще изненада приятно близките ви.
Необходими продукти за 8 порции: половин чаша зехтин, 2 глави лук, 700 грама мляно свинско месо, 6 скилидки чесън, сока от 2 лимона, 2 ч.л лют червен пипер, 800 грама предварително сварен нахут, 6 домата, магданоз.
Начин на приготвяне: Мазнината се загрява в тиган с дебело дъно, сипва се нарязаният лук и се запържва за 5 минути, докато омекне. Добавя се свинската кайма и всичко се запържва при непрекъснато разбъркване.
Когато месото промени цвета си, се добавя нарязаният чесън, лимоновият сок и лютият червен пипер и всичко се задушава за 1-2 минути. Добавя се отцеденият нахут, нарязаният магданоз, всичко се разбърква добре и се задушава още 5 минути.
Доматите се нарязват на кубчета и се добавят в ястието, всичко се разбърква добре и се оставя на котлона за 15 минути. Сервира се, гарнирано със зелена салата.
Коментари