Нахутът се приготвя много дълго, за да бъде достатъчно вкусен. Преди да се приготви, нахутът се накисва за 14 часа във вода, а след това се вари не по-малко от час.
Нахутът е подходящ за супи, салати и за основни ястия. Подходяща както за всеки ден, така и за празнична трапеза, е салатата от нахут с кедрови ядки.
Необходими продукти: 2 чаши сварен нахут, 30 грама кедрови ядки, връзка магданоз, 2 скилидки чесън, 1 лимон, зехтин за овкусяване, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Чесънът се намачква, магданозът се нарязва на ситно. Дресингът за салата се приготвя от магданоза, чесъна, настърганата кора от лимона, сока от лимона, солта и черния пипер и олиото. Всичко се разбива в блендер до еднородна смес.
Кедровите ядки се запържват на сух тиган, докато се усети приятния им аромат. В салатиера се изсипва нахутът, леко се намачква с дървена лъжица. Отгоре се полива с дресинга, оставя се за 15 минути да престои и се поръсва с кедровите ядки.
Гъстата супа от нахут и телешко е много вкусна и хранителна.
Необходими продукти: 200 грама сух нахут, 800 грама телешко месо, 1 портокал, 2 стръка от зелената част на целина, 700 грама картофи, 800 грама домати, 1 червен лук, щипка розмарин, 1 чаена лъжичка червен пипер, 1 морков, сол на вкус. Необходима е тенджера, която да може да се слага във фурната.
Начин на приготвяне: Нахутът се накисва за 14 часа от предишната вечер. След това се отцежда от излишната вода. Месото се нарязва на не много големи парчета. Картофите, доматите, лукът, целината и морковът се нарязват на кубчета.
В тенджера се кипват 1.5 литра вода, добавя се месото, нахутът и нарязаните зеленчуци. Добавят се сокът и настърганата кора от портокала, розмаринът, червеният пипер и солта и след като кипне, се вари 5 минути. След това тенджерата се премества във фурната и се готви 3 часа на 180 градуса.
Екзотично и интересно ястие е индийският дал. Необходими продукти: 1 чаша нахут, 1 щипка куркума, 1 щипка семена от горчица, 1 щипка лют червен пипер, 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 1 домат, четвърт чаша грах от консерва, 1 супена лъжица настърган джинджифил, 1 морков, 1 чаша нарязан спанак, сол.
Начин на приготвяне: Нахутът се накисва от предната вечер и се сварява. Отделно се сварява нарязаният на кубчета морков, към който в последния момент се добавя грахът. На сух тиган се запържват семената от горчица.
Добавя се нарязаният на ситно лук, чесънът, джинджифилът и лютият пипер. Пържи се 3 минути, добавя се настърганият домат и се запържва още 2 минути. Добавят се спанакът, морковът и грахът, нахутът и куркумата и се посолява на вкус. Задушава се под капак 4 минути. Сервира се горещо.
Коментари