Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети и трикове при готвенето на нахут

Съвети и трикове при готвенето на нахут

Съвети и трикове при готвенето на нахут

Нахутът е изключително вкусно бобово растение, в което се съдържат много растителни протеини, витамини, минерали и диетични фибри. Готвенето на нахута е много лесно, независимо дали се готви на пара или във вода. В тази статия ще намерите лесни идеи, съвети и трикове как по-лесно да сготвите нахута.

Преди обаче да го сготвим, първо трябва да го изберем.

Избор на нахут

Нахутът е със средиземноморски произход и неговата популярност се увеличава значително заради ястия като фалафел, хумус и нахутена салата. Много често, нахутът се използва като заместител на животинските протеини, когато става дума за вегетарианска или класическа веганска кухня. Съществуват много видове нахут, но в света се използват само два вида:

Кабули - зърната на този вид нахут са големи, гладки и са с бежов цвят. Този сорт се отглежда и използва основно в Европа, защото вирее в умерения средиземноморски климат;

Деси - зърната на този сорт са малки и набръчкани, чиито цветове могат да бъдат зелени или черни. Този сорт се отглежда на места, където климатът е полусух като Африка, Азия, Индия.

Сортът кабули, чиито зърна са големи и гладки, трябва да бъдат по-предпочитан от вас за готвене. Това е така, защото нахутът, който е по-тъмен на цвят или е прекалено набръчкан, изисква повече време за готвене, а също така ще остане жилав и не толкова вкусен.

Накисване на нахут

Съвети и трикове при готвенето на нахут

По същия начин като боба и фасула, нахута трябва да се накисне преди да се сготви. По този начин, тънкия слой, който се намира на повърхността на зърното, ще падне по-лесно. Също така, когато се кисне, от нахута се разграждат сложните въглехидрати, което в последствие ще направи нахута по-лесен за смилане. Преди да накиснете нахута, трябва да го изплакнете с чиста и хладка вода. След което можете да изберете между един от трите метода на накисване, описани по-долу:

1. Дълъг метод на накисване (препоръчителен) - Тук е важно да знаете, че трябва да накиснете нахута един ден преди да го готвите. За да накиснете нахута, ще ви трябва голяма купа или тенджера /трябва да има достатъчно място да набъбне/. Сложете в купата или тенджерата 500 г нахут и ги залейте с 1, 5 л вода. Покрива се с кърпа и се оставя да се кисне 24 часа на стайна температура;

2. Метод за кратко накисване - 500 г нахут и 1, 5 л вода се слагат в тенджера и се оставят да заврат за 5 минути. След това се махат от котлона и нахута се оставя да се охлади във водата, където е врял за 1 час;

3. Микровълнова - отново 500 г нахут и 1, 5 л вода се слагат в подходящ за микровълнова съд и се готви 15 минути на максимална мощност / минимум 900 вата/. След което се покрива и се оставя да престои във водата 1 час. След като се накисме, ще видите как тънкия слой върху зърната се отлепва сам. Нахутът се изплаква добре, а водата, в която се е киснал се изхвърля.

Има няколко начина за готвене на нахут:

Съвети и трикове при готвенето на нахут
Снимка: Лилия Цачева/Lipodve

1. Готвене с вода - след като нахутът е изплакнат и отцеден, се слага в тенджера, слага се чиста, студена вода, която трябва да съставлява поне 3 пъти обема на нахута, като сол не се слага. Ако сложите сол сега, нахутът няма да се сготви както трябва. След това се оставя да заври. Когато заври, се намаля и се оставя да къкри на слаб огън за 1 час и 30 минути. От време на време се разбърква и се обира пяната, която излиза. След като вече е сварен, го изплакнете със студена вода, след което се отцежда с гевгир и се оставя да се охлади. Тук има два трика, които могат да са ви полезни:

- Можете да разделите времето за готвене на две части, като можете да добавите 1 с.л. сода за хляб във водата за готвене на нахута. Можете да готвите нахута и в тенджера под налягане. За тази цел трябва да сложите вода, която е 4 пъти обема на нахута, несолена. След като капакът на тенджерата се заключи, загрейте на много силен огън, докато тенджерата не започне да съска. След това намалете котлона и гответе 45 минути.

- Другият трик е, че можете да добавите парче водорасли комбу или чубрица във водата за готвене на нахута. И двете помагат на нахута да запази своята твърда и приятна текстура и помагат за по-доброто храносмилане на нахута. От водата, в която сте варили нахута, можете да си направите аквафаба. Това замества белтъците / 3 с.л. сок от нахут заместват 1 яйце;

2. Готвене на пара - готвенето на пара, независимо на какъв продукт, запазва всички вкусове и полезни вещества в него. Същото се отнася и за нахута. Нахута се слага в кошница за готвене на пара и се налива малко вода в тенджера под налягане или специален уред за готвене на пара. Тенджерата или съда се затварят, изчаква се да загрее на силен огън, след това огъня се намаля и се готви 1 час на слаб огън. След като е готов, нахутът се изплаква със студена вода, за да се спре процеса на готвене, отцежда се и се оставя да се охлади.

За да сте напълно убедени, че вашият нахут е добре сварен, ви е нужна вилица, която ако мине през нахута без много натиск, значи нахутът е готов. Хубаво е няколко минути, преди да прекратите готвенето на нахута, да го проверите.

Съвети и трикове при готвенето на нахут

Това бобово растение е вкусно и полезно. Ето защо не пропускайте да си направите:

- салата с нахут;

- яхния от нахут.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest