Ястията, приготвени с яребица, отдавна заемат специално място в кулинарията. Месото им винаги се е считало за здравословнo, тъй като те се хранят с естествени храни.
Но колко от нас знаят как да приготвят яребицата така, че тя да запази своите полезни качества и вкусови характеристики?
За да се направят вкусни ястия с месо от яребица, трябва да се използват само млади птици и разбира се, продуктите да са свежи.
Прясната яребица има сух и еластичен клюн, няма особен мирис. Цветът на кожата трябва да е жълтеникав, с розови нюанси на места.
Непосредствено преди сготвянето на птицата тя трябва да претърпи обработка. Ако е замразена, размразете както обикновено месо.
Ако е с оперение, премахнете перата заедно с коренчетата, тъй като имат съдържание на желязо, което дава неприятна миризма.
След това може да премахнете главата и краката. После изкормете птицата и отстраните вътрешностите. Изплакнете обилно с вода.
Можете да приготвите различни супи, основни ястия и пастети с месо от яребица. Добре се комбинира с праз и корени от магданоз.
Много добра комбинация към ястията с яребиц, са всички сосове и маринати, приготвени от ароматни билки и плодове.
Ако пържите птицата, най-добре е да се започне откъм гърба и след като се зачерви, да обърнете встрани. В гърба се съдържат горчиви сокове и те не трябва да попадат в останалите части на птицата.
Ако всичко е направено правилно, то ястията с яребица ще впечатлят и вас, и вашите гости. Ето и една идея за страходно блюдо с яребица:
Яребица в доматен сос
Необходими продукти: 3-4 млади яребици, 1 ч.ч. бяло вино, 1/2 ч.ч. масло, сол, черен пипер, 5 домата, босилек, магданоз
Начин на приготвяне: След като предварително сте обработили яребицата, разполовете я на две откъм корема. Овкусете със сол и пипер.
Сложете маслото в дълбок тиган, загрейте го и изпържете яребицата от всички страни до златисто.
След около 5 минути, прибавете виното и 100 мл вода. Гответе около две минути, след което прибавете доматите, нарязани на ситно, без семенната част.
Добавете още малко вода и гответе до изпаряването на течностите. Овкусете с магданоз и босилек.
Коментари