Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да убием яйцата на паразитите в рибата

Как да убием яйцата на паразитите в рибата

Овкусяване на риба
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.

Рибата безспорно спада към една от най-полезните за човешкото здраве храни и специалистите неуморно ни напомнят, че трябва да я включваме поне два пъти седмично в менюто си.

Подобно на всяко друго месо, обаче, рибата може да е носител на различни паразити и техните яйца, които ако не бъдат напълно унищожени, биха могли да доведат до редица заболявания и здравословни проблеми.

Преди да ви покажем как трябва правилно да обработвате рибата, така че да сте сигурни, че в нея не са останали живи паразити и техните яйца, нека ви покажем и кои са най-често срещаните вредители.

Паразити по рибите

Риба печена

- Анизакидите, които спадат към чревните нематоди, представляват малки прозрачни и бели червейчета с дължина от едва 1-3 см, които са навити на спирала. Срещат се в рибите, обитаващи солени води, като скумрия, сьомга, херинга, треска и др. Ако бъдат погълнати заедно с рибата, която консумирате, те биха причинили Анизакиаза - състояние, свързано със силни стомашни болки, гадене и повръщане;

- Рибната тения, чието научно име е Дифилоботриум, представляват дълги и плоски червеи, които могат да достигнат няколко метра. Среща се при сладководните риби като щука, костур и сьомга и може да доведе до храносмилателни проблеми и до недостиг на витамин В12;

- Други често срещани паразити по рибите са Описторхиите, Клонорките и нематодите. Всички те са миниатюрни и почти невидими за човешкото око и могат да заразят червата, както и да засегнат черния дроб и жлъчните пътища.

Няма повече да ви занимаваме с паразитите по рибите, но целта ни беше да разберете, че те могат в действителност да бъдат много опасни за човешкото здраве.

Как да убием яйца на паразити в рибата

Печена риба

Ето няколко варианта как можете да унищожите трайно паразитите и техните яйца и с наслада да консумирате рибата.

1. Чрез топлинна обработка на рибата

Минималната температура, на която трябва да бъде приготвяна рибата (независимо дали е варена, печена или варена) е 60-70°C за поне 10-15 минути. Всичко над този минимум ще допринесе за унищожаването на паразитите в рибата и техните яйца;

2. Чрез замразяване на рибата

Замразяването на рибата е особено подходящо, ако сте решили да приготвяте суши или друг вид ястие, изискващо рибата да е сурова. Тогава трябва да замразите рибата на температура от минус 20 °C, и то за поне седмица. Имайте предвид, че така вероятно ще убиете всички паразити, но не всички техни яйца могат да бъдат унищожени чрез метода на замразяване;

3. Чрез осоляване и мариноване

Рибна пастърма

Нарочно споменаваме този метод, защото много хора си мислят, че ако рибата бъде обилно осолена или пък маринован в оцет, лимонов сок или алкохол, това би унищожило всички паразити и яйцата им. Този метод никак не е надежден и не разчитайте на него.

След като разгледахме всички методи за убиване на паразитите и техните яйца в рибите, то вероятно вече сте стигнали до извода, че правилното ѝ готвене е най-сигурният метод. Препоръчваме ви топлинната ѝ обработка дори и когато я предлагате на домашните си любимци. Само така ще сте сигурни, че полагате грижи за собственото си здраве и за това на любимите ви същества.

Вижте още дали са вредни консерви с риба тон, както и как ще разпознаете прясно и годна риба, която може да ви гарантира минимум паразити.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен