Топлите дни през летните месеци са предпоставка за по-малката трайност на продуктите, които пазаруваме. Макар и затворени в хладилника топлият въздух бързо нахлува при отварянето на неговата врата.
Яйцата са една от рисковите храни при по-високи температури. Ако искате да запазите трайността им максимално дълго, следвайте нашите съвети. Преди това обаче проверете сами, в домашни условия, колко евентуално е трайността на яйцата във вашия хладилник.
За целта са ви необходими единствено готварска сол и вода. Разтворът за изпитване годността на яйцата се приготвя, като разтворите 100 грама готварска сол в половин литър хладка вода.
Наблюдавайте внимателно позицията на кокошия продукт в разтвора – ако яйцата са пресни, те плавно ще потънат на дъното и ще останат там. Старите и застояли яйца изплуват на повърхността на водата.
Няколко хитри съвета могат да ви помогнат да запазите трайността на яйцата си за по-дълго или пък да ги консервирате. Това е отлично решение, ако сте предвидили няколкоседмична отпуска извън града, а в хладилника ви все пак непредвидено са останали яйца.
Парафинът е ваш верен съюзник, ако искате да увеличите трайността на продукта. Най-напред трябва да почистите внимателно всички яйца, след което да ги потопите в стопения парафин.
След тази процедура ги наредете с острата част надолу в подходящ съд или картон за яйца. Половин килограм парафин е абсолютно достатъчен за овалване на 150 яйца, което означава, че 100 грама ще ви стигнат за около 30 броя.
Интересен метод да консервирате яйца е като използвате кислородна вода. Нужен ви е 5-процентов разтвор от кислородна вода, в който да потопите пресните яйца.
Добре затворени те могат да се съхранят в продължение на няколко месеца. След 7-месечно съхранение на тъмно яйцата напълно запазват вкусовите си качества и по нищо не отстъпват на пресните.
Ако искате да придадете на яйцата един по-различен и интересен вкус, пробвайте следната малка хитрост. В съд с капак наредете няколко броя заедно с пресни листа от целина, копър или дори някоя подправка и мерудия по ваш вкус.
Оставени за няколко дни сред зелените дарове на природата, яйцата придобиват по-пикантен вкус, тъй като поемат през порите на черупките си аромата на съответните подправки.
Коментари