Приготвянето на домашен пастет с изтънчен аромат и вкус е като детска игра. Единственото, което ви е необходимо, е съотношението на точните продукти, което ви предлагаме тук. А какъв по-голям деликатес от черния дроб.
Пастет от черен дроб на фурна
Необходими продукти: 100 гр. телешки черен дроб; 200 гр. свински черен дроб; 50 гр. краве масло; 50 гр. сланина; 1 к. чаша прясно мляко; 1 филия бял хляб; 1 яйце; сол и черен пипер (на вкус).
Начин на приготвяне:
Дробът се реже на малки парченца. Задушава се в ½ от мазнината. Когато е готов, се оставя да изстине. След това се смила в машинка за месо, по възможност по-ситна. В голяма купа се смесват накиснатия в млякото хляб, сланината, нарязана на кубчета, яйцето и подправки. Разбъркват се хубаво, след което се прибавя и месото. Продължава да се бърка, докато не стане възможно по-хомогенна сместа, след което се изсипва във форма (може кексова, или каквато ви се намира под ръка) и се пече за кратко при умерена температура.
Предястието може да се сервира с гарнитура по избор, съобразена със сезона.
Друг деликатес, също в отбора на пастетите е:
Пастет от пуешко месо, патладжани и майонеза
Необходими продукти:
250 гр. пушено пуешко месо; 125- 150 гр. майонеза; един патладжан; три скилидки чесън; 1 к. чаша орехови ядки; половин връзка магданоз; сол
Начин на приготвяне:
Пушеното пуешко месо се реже ситно. Патладжанът се изпича и се обелва. Чесънът се обелва и измива. Всичките, заедно с ядките от орехи се смилат на пюре. 2/3 от майонезата се добавя към него, след което и солта. Може да се добави оцет, по предпочитание. Преди поднасяне предястието се украсява с листата от магданоза и с останалата част от майонезата, използвана за декорация.
Приятен апетит и кулинарни успехи!
Коментари