Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Подходящо меню за горещите летни дни

Подходящо меню за горещите летни дни

Идеи за лятно меню

Лятото носи със себе си не само слънце и почивка, но и сериозни предизвикателства за тялото ни. Когато температурите се покачат, усещаме липса на апетит, лесно се дехидратираме и понякога дори най-лекото ястие може да ни натежи. Това не означава, че трябва да се лишаваме от хранене – напротив. Точно в тези дни е важно да изградим балансирано, освежаващо и леко лятно меню, което ни снабдява с достатъчно енергия, без да обременява организма.

Защо е важно какво ядем в жегата?

Високите температури влияят на метаболизма ни. Тялото се стреми да поддържа нормална температура и това води до намален апетит. От друга страна, прекаленото изпотяване води до загуба на електролити, витамини и вода. Затова е важно храната в лятното меню да е:

- Хидратираща

- Богата на витамини и минерали

- Лека за храносмилане

- С ниско съдържание на мазнини

- Съобразена с нуждите на деня (напр. по-малко готвене, повече свежи съставки)

Основни насоки за лятното хранене

Преди да предложим конкретно примерно меню за лятото, нека уточним няколко важни принципа:

Прием на течности

Най-важното правило през горещите дни е редовният прием на течности – поне 2–3 литра дневно, в зависимост от физическата активност. Освен вода, можем да включим:

- Студени билкови чайове (мента, лайка, липа)

- Домашна лимонада без добавена захар

- Вода с краставица, лимон и мента

- Айрян или кефир

- Пресни фрешове, но в умерено количество

- Избягвайте газирани напитки, енергийни напитки и алкохол – те дехидратират.

Малки, но чести хранения

Закуска през лятоот

Вместо три тежки хранения, заложете на 4–5 по-леки и свежи. Така тялото ще се чувства по-малко обременено, а и ще поддържате нивата на енергия стабилни през целия ден.

Повече свежи продукти

Лятото е сезон на изобилието – зеленчуци, плодове, билки, салати. Използвайте го максимално. Те осигуряват фибри, витамини и много вода.

Примерно дневно меню за горещ летен ден

Закуска – хладна, подхранваща и освежаваща

Чиа пудинг с плодове

Съставки:

3 с.л. чиа семена

200 мл ядково мляко (бадемово, кокосово или овесено)

1 ч.л. мед или агаве (по желание)

½ банан

5–6 ягоди

1 киви

Шепа боровинки

Приготвяне:

Разбъркайте чиа семената с млякото и оставете в хладилник за 4–5 часа или за през нощта. На сутринта гарнирайте с нарязаните плодове.

Алтернатива: Овесени ядки с кисело мляко и праскови.

Напитка: Студен ментов чай с резен лимон.

Втора закуска, лека, междинна – около 10–11 ч.

Плодова салата с ядки

Съставки:

Нарязан пъпеш, диня, кайсии

1 ч.л. тиквени или слънчогледови семки

3–4 цели ореха или лешника

Листа мента за свежест

Тази междинна закуска зарежда с фибри, естествена сладост и полезни мазнини, без да ви натежи.

Обяд – лек и пълен с зеленчуци

Таратор

Студена супа Таратор с допълнение от киноа

Съставки за таратора:

1 краставица

400 г кисело мляко

1 ч.ч. студена вода

1 скилидка чесън

Копър, сол, зехтин

Киноа – предварително сварена и охладена. Може да я добавите директно към таратора или да я сервирате отделно, полята със зехтин и лимон.

Десерт: Няколко череши или 1 слива.

Напитка: Айрян с листо от мента.

Следобедна закуска – енергизираща и хидратираща

Зелено смути

Съставки:

1/2 авокадо

Шепа спанак

1 малка краставица

1 зелена ябълка

Лимонов сок

Вода или кокосова вода за разреждане

Смутито ще освежи, хидратира и даде на организма фибри, антиоксиданти и омега мазнини.

Алтернатива: Домашна лимонада с мед и босилек + шепа сурови ядки.

Вечеря – свежа, но засищаща

Салата с леща и печен червен пипер

Съставки:

Сварена леща (охладена)

Нарязан печен пипер

Чери домати

Зехтин, лимон, магданоз

Може да добавите парче сирене или варено яйце.

Лещата осигурява белтъчини и фибри, пиперът добавя сладост и витамин С, а подправките освежават.

Десерт: Плодова ледена близалка – домашно приготвена от фреш и плодове.

Студена плодова близалка

Преди лягане - ако е необходимо

Чаша айрян или кисело мляко с канела – помага на храносмилането и хидратира. Лек и успокояващ завършек на деня.

Какво да избягваме в горещините?

Мазни и пържени храни – бавно се усвояват и затрудняват храносмилането.

Тежки меса – особено свинско, агнешко и колбаси.

Алкохол и кафе в излишък – дехидратират.

Прекалено студени напитки – могат да доведат до стомашни спазми.

Торти с крем, майонеза и сосове с яйца – развалят се лесно в жегата.

Хитрини за по-леко хранене в жегата

Гответе вечер или рано сутрин, за да избегнете допълнителна топлина в кухнята.

Използвайте блендер – за смутита, богати студени супи, дипове.

Поддържайте продукти в хладилника – като нарязани плодове и зеленчуци, готово сварено киноа, ориз или боб.

Замразявайте плодови кубчета лед – например с мента, лайм или плодови парченца за освежаване на водата.

Поддържането на добър хранителен режим през горещите летни дни е не само възможно, но и жизненоважно. Когато изберем свежи, сезонни продукти, избягваме тежките и мазни храни, и поддържаме хидратацията, тялото ни се чувства по-леко, по-жизнено и по-енергично.

Не забравяйте: храната е нашият съюзник, дори когато слънцето се опитва да ни изтощи. Лятото е перфектно време да изпробваме нови, цветни и здравословни летни рецепти – нека се възползваме от него!

Вижте още защо тараторът е полезен и научете как да си приготвите вкусни хидратиращи напитки за лятото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest