Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво да ядем в жегите - съвети за лятно хранене

Какво да ядем в жегите - съвети за лятно хранене

Какво да ядем в жегите - съвети за лятно хранене

Летните горещини отново ни изправят пред изпитание. За да посрещнете по-добре следващата гореща вълна, ето наръчник с някои полезни съвети за хранене през горещите летни дни.

През лятото пийте много вода

Първото предложение е да пиете много вода, за предпочитане овкусена с листа от босилек или мента, резенчета краставица, лимон или парченца ананас или кокос. Наблегнете на безалкохолни летни напитки с ниско съдържание на захар, негазирани, с естествени оцветители и консерванти.

В горещините пийте чайове

През лятото е добра и консумацията на билкови чайове: топли напитки, по маниера на народите на пустинята, или студени чайове, но винаги строго неподсладени.

В горещините яжте летни плодове

Сред плодовете динята е най-добра, способна да подхранва и освежава. Но важна е и ролята на пъпеша, който е богат на калий и затова е много полезен в най-горещия сезон, когато тялото изпитва най-голяма липса на този основен минерал.

Наблегнете на източниците на калий

Какво да ядем в жегите - съвети за лятно хранене

Човешкото тяло не е в състояние да синтезира калий, чийто недостиг предизвиква умора, умствено объркване, намалено внимание. Особено богати на този минерал са бананите, картофите и бобовите растения.

През лятото заложете на салати и смутита

Също така други сезонни плодове, от кайсии до праскови, без да забравяме ананасите и ягодите, могат да бъдат идеалната основа за плодови салати и летни смутита, които от закуски до допълнение към обяда могат да заемат различни роли в лятната диета, по-лека от тази през студените сезони.

Хапвайте студени супи през лятото

По отношение на зеленчуците студените супи, богати на витамини, са отлични. Предпочитат се зеленолистните зеленчуци, от спанак до маруля, богати на антиоксиданти, както и краставици, тиквички, целина.

Да ядем ли тежки храни през лятото?

Какво да ядем в жегите - съвети за лятно хранене

Що се отнася до месото и рибата при готвенето и храненето през лятото, разликата се прави в методите на готвене. Идеалното е да изберете най-простите методи: риба на скара, варена, на пара.

Паста, ориз, спелта са за предпочитане в салати, студени, подправени по възможно най-здравословния начин. Овкусена или може би придружена с домати, отличен помощник в предизвикателството с по-топлия климат.

Комбинирани помежду си доматите и моцарелата затрудняват активирането на стомашните сокове и забавят храносмилането. „Фалшив приятел“, който представлява най-емблематичния случай на ежедневие в храненето в горещините.

Подходящи разхлаждащи вкусотии за хапване през летните жеги са още:

- нашенски таратор;

- гаспачо;

- сорбе;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest