Познаваме орехите главно като кулинарно изкушение. Ядка, която е вкусна както в натурален чист вид, така и като съставка на многобройни и разнообразни рецепти. Не бива обаче да пренебрегваме и лечебните ползи от ореха, защото наред с удоволствията за небцето, той притежава и много качества, ценни за здравето.
Здравословните ползи от ореховите ядки се дължат на техния състав. А в него влизат предимно растителни мазнини, протеини, по-малко въглехидрати, диетични фибри и витамини. Орехът съдържа микроелементи, както и макроелементи, откриват се и дъбилни вещества. Ядката на ореха е висококалорична заради многото мазнини. Затова се препоръчва да се консумират в малки дози, не повече от 1-3 ядки на ден.
Ореховите ядки съдържат мастноразтворимите витамини А, Е, както и витамини от група В, витамин С, РР, К. Минералите цинк и йод са в най-големи количества. Особено много йод има в ореховите мембрани. От тях се прави инфузия за подобряване работата на щитовидната жлеза.
Противовъзпалителният ефект на ядките се дължи на съдържанието на танини. Ядките са полезни при сърдечни заболявания, както и за здравината на кръвоносните съдове, тъй като съдържат много калий и магнезий.
Лечебни свойства на ореховите ядки
Орехи за подобряване на метаболизма
Витамините от група В са причината за добрия метаболизъм, за предотвратяване на затлъстяване и за поддържане на външния вид и здраве.
Орехи за подобряване на мозъчната функция
Орехите съдържат повече омега-3 мастни киселини от всяка друга ядка. Тези мазнини са полезни за работата на мозъка.
Орехи за борба със стреса
Благодарение на съдържащите се фолиева киселина и витамини от група В орехите влияят благоприятно върху нервната система, помагат за туширане на стреса и депресиите. Орехът облекчава нервното напрежение и подобрява качеството на съня.
Орехи за подобряване състоянието на кожата
Ползите от ореховото масло за кожата са безспорни. То овлажнява кожата и действа успокояващо при различни раздразнения. Ореховото масло е отлично средство за възстановяване на косъма.
Ползи за диетите от орехите при различни заболявания
Полезно е да се използват орехи в диетата при различни заболявания: на сърцето, при диабет, при запек, псориазис, атеросклероза, подагра.
Орехите имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система
Калият и магнезият в състава на ядките действат укрепващо на стените на съдовете, нормализират холестерола и кръвното налягане, намаляват риска от инсулти и инфаркти.
Как да засилим полезните свойства на ореховите ядки
Ядките, особено в комбинация с горски плодове или сушени плодове, са универсалната закуска със здравословни ползи. Може да се добавят орехови ядки към различни блюда за тези, които се придържат към здравословно хранене: например салата от цвекло със сини сливи и орехи. Може ореховите ядки да се накиснат, за да се усвоят по-добре ценните вещества в тях.
Вижте още:
Коментари