Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Оцет от орехи - ползи и приложение

Оцет от орехи - ползи и приложение

Оцет от орехи - ползи и приложение
Снимка: Сергей Анчев

Знаем, че оцетът е подправка, получена след ферментация. Познати са ни виненият оцет, а в последните години интересът към ябълковия оцет е толкова голям, че употребата му надхвърли тази на традиционната подправка, получена от грозде.

Отскоро на пазара навлиза и друг вид от този продукт и това е оцетът от орехи. Предложението на производителите представлява напълно естествен оцет, получен при ферментация, без участие на добавени консерванти, киселини, бои и други.

На външен вид оцетът от градински орех е жълта мътна течност, тъй като утайката в нея не е филтрирана, за да запази естествеността си при пълнене в бутилката.

Преди това той е ферментирал поне 1 година. Не се пастьоризира, за да не загуби полезните си свойства.

Как се използва оцетът от орехи?

Това е продукт, който не се различава от останалите видове по отношение на приложението му. Той е подправка за салати и ястия, за приготвяне на дресинги и като подправка в сосове.

Може да се консумира и директно, най-често като профилактично или лечебно средство. Количествата в тази му роля са 1-2 чаени лъжички, разтворени в чаша вода, които се пият 2 пъти на ден.

Ползи от оцета от орехи

Оцет от орехи

Орехите са известни като хранителен продукт с възможно най-високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Оттам са неговите огромни ползи за здравето на сърцето и мозъка, а точно тези органи са животозастрашаващи в най-голяма степен.

Намаляването на риска от сърдечни проблеми с 30 процента е сериозно основание за редовна консумация на орехи и техните продукти.

Ферментиралият оцет дава допълнителна устойчивост срещу сърдечно-съдови заболявания. Изследванията показват, че редовната му употреба снижава риска от инсулт с 52 процента.

Инсултите са опасност, която нараства стремително с годините, и след 60-годишна възраст е водеща причина за тежки увреждания и смърт.

Натуралният орехов оцет има съществена роля и в контрола на теглото. Той създава усещане за ситост заради наличието на мазнини, протеини и фибри в състава му.

Научните среди препоръчват този сорт оцет като част от лечението на диабет тип 2. Освен това е силно средство за превенция на заболяването, тъй като снижава с 47% опасността от развитието му.

Намалява и холестерола, което го прави подходящ за всички хора над 50 години, тъй като проблемът при тях е масов.

Като напълно естествен продукт е подходящ за всякакъв тип здравословно хранене.

Ореховият оцет е ефективен при диети за отслабване, защото топи мазнините около корема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest