Орехите са плодове на дървото Орех, от едноименното семейство Орехови. Представлява висококалорични, но изключително полезни за здравето ядки. Ореховото ядро се състои от две неравни месести части. Те са почти бели на цвят и покрити с тънка, светло-кафява кожа и са частично прикрепени една към друга. Самите ядки са затворени в кръгли или продълговати черупки, които са кафяви на цвят и трудно чупливи.
Орехът е култивирано дърво, а използваемите части от него са листата, плодовете и външните обвивки на зелените плодове. Това е първото дърво, от което хората са си набавяли храна в миналото. Интересен факт е, че един орех може да дава плод в продължение на 100 години. В България ореховото дърво е широко разпространено.
Състав на орехите
Орехите са отличен източник на омега 3 мастни киселини. Орехите също са много добър източник на манган и добър източник на мед. В допълнение, орехите съдържат антиоксидантът и фитохимикал, елагова киселина. 25 гр. орехи съдържат 163 калории, 3.81 гр. протеини и 16.30 гр. мазнини.
По съдържание на витамин С орехите превъзхождат касиса и цитрусовите плодове. Богати са на витамин А, В и Е, както и много микроелементи. Ореховите ядки са много богати на белтъчини и мазнини, железни, магнезиеви, фосфорни и други минерални соли. Листата на ореха са с високо съдържание на йод.
Видове орехи
Макар че съществуват много видове орехови дървета, три са основните видове орехи, които се консумират: английски (или персийски) орех, черен орех и бял орех.
Английският орех има тънка черупка, която лесно се чупи. Черният орех е с дебела черупка и има много по-остър, отличителен вкус. Белият орех има сладък вкус и е с по-голямо съдържание на мазнини от другите два вида, въпреки че не е толкова широко разпространен като тях.
Английският орех произхожда от Индия и районите около Каспийско море и поради това е известен и като персийски орех. През 4-ти век, древните римляни въвеждат орехите в много европейски страни, където започва тяхното отглеждане. През своята история, ореховите дървета са много почитани поради тяхните употреби, които включват като храна, лекарство, подслон, бои и масло за лампи.
Черните и белите орехи произхождат от Северна Америка и по-конкретно от долината на Централно Мисисипи и областта на Апалачите. Днес водещите търговски производителите на орехи са САЩ, Турция, Китай, Иран, Франция и Румъния.
Избор и съхранение на орехи
При закупуване на цели орехи, които са с черупките, е необходимо да се подбират тези, които се усещат тежки за големината им. Техните черупки не трябва да са напукани, продупчени или оцветени, като често това е признак за развитие на мухъл в ореховите ядки.
Поради високото си съдържание на полиненаситени мазнини, орехите са изключително нетрайни и трябва да се внимава при тяхното съхранение. Орехи с черупки трябва да се съхраняват в херметично затворен контейнер в хладилник, където те ще се запазят в продължение на шест месеца или във фризер, където ще се запазят до една година. Орехите без черупки е за предпочитане да се съхраняват в хладилник, където ще останат свежи в продължение на шест месеца.
Кулинарна употреба на орехи
Орехите могат да се консумират както сурови, така и печени. Те са чудесна добавка към мюсли и овесени ядки; към каши и салати. Използват се в протеинови шейкове, а особено подходящо е добавянето им към таратор, зелена салата, обезмаслена извара или моцарела. Орехите се използват в плънката на традиционно приготвяния за Никулден шаран. От тях се правят орехов ликьор и сладко. Орехите са незаменими при приготвянето на орехова торта, домашни ореховки, орехови сосове и различни орехови сладкиши.
Видове хранителни продукти, които могат да се добият от орехи са ореховото масло, ореховото брашно и ореховата есенция. Те могат да се консумират и изсушени. Допълват страхотно редица сладкиши и десерти. Едни от най-известните десерти са цедено кисело мляко с мед и орехи и баклава с орехи.
Орехите са много висококалорична храна, поради което при спазването на диета не бива да се консумират повече от 30 г на ден. Дори и тази малка шепа е напълно достатъчна да ускори метаболизма.
Ползи от орехите
- Включването на орехи в храненето може да бъде важна стъпка за подобряване на сърдечно-съдовита система. Орехите са важен източник на мононенаситени мазнини-около 15% от мазнините в тях са здравословните мононенаситени мазнини.
- Високото съдържание на антиоксиданти в орехите може да бъде от ключово значение за сърдечно-защитните реакции;
- Лица, които консумират големи количества храни, съдържащи омега-3 мастни полиненаситени киселини като орехите, не страдат от високо кръвно налягане;
- Орехите подобряват нивата на холестерола на хора с диабет тип 2;
- Орехите спомагат за намаляване нивата на няколко молекули, които насърчават развитието на атеросклероза;
- Орехите, богат източник на омега-3 мазнини и алфа-линоленова киселина, спомагат за подобряване функцията на артериите след консумация на храна с високо количество мазнини;
- Орехи често се спрягат като "храна на мозъка", поради високата им концентрация на омега-3 мазнини. Човешкият мозък е повече от 60% структурни мазнини. За да функционират правилно мозъчните клетки, тези структурни мазнини трябва да бъдат преди всичко омега-3 мазнини, които се съдържат в орехите и студеноводните риби.
- Орехите помагат за предотвратяване образуването на камъни в жлъчката;
- Орехите помагат при лош дъх повече от дъвката;
- Орехите са източник на мелатонин, който е от ключово значение за качеството на съня. Консумирането на орехи ще ви отърве от проблемите със съня и трудното заспиване;
- Орехите, богати на омега-3 мазнини защитават здравината на костите;
- Те са много полезни са за бременни жени, защото укрепват и тяхното, и здравето на бебето и ускоряват растежа му;
- Честото консумиране на орехи може да намали нивата на стрес в организма и оттам се грижи за доброто сърдечно здраве. Включването на орехи или орехово масло в менюто съдейства за регулиране на високото кръвно, причинено от стрес. Те намалява риска от изпадане в депресивни състояния;
- Ореховите ядки понижават риска от наддаване на тегло. Може да ги хапвате като междинна закуска. Придават усещане за ситост, което съдейства за запазване на фигурата в желаната форма;
- Орехите съдържат полезни вещества, които е грижат за здравата и чиста кожа. Те се борят с петната и белезите, възвръщайки блясъка на кожата. Може да срещнете орехите като съставка в редица козметични продукти за кожа и коса. Що се отнася до последното, шампоан или балсам с орехи в състава си би направил косата по-здрава, по-красива и по-лъскава. Не на последно място, стимулират растежа на косата, заздравяват косъма и предпазват от косопад. Те подпомагат здравината на ноктите, като ги правят по-силни и намаляват чупливостта.
Вреди от орехите
Ореховите ядки са една от храните, които пораждат алергии. Една от най-тежките алергични реакции е именно към орехи. Чувствителността към тях е много голяма, дори когато са в малки количества. Те могат да причинят тежък оток в ларинкса, остри стомашни болки, диария, повръщане, уртикария, астма и тежък анафилактичен шок.
Безобидна и често срещана вреда от консумацията на орехи е дразненето на гърлото. Ако се улисате в хапване на любимите си ядки, може да усетите болка или леко неразположение в гърлото, което ще отшуми на следващия ден.
Отново, при прекаляване с консумацията на орехи, може да си докарате стомашни проблеми - повръщане, разтройство, болка и неразположение в стомаха, газове.
Народната медицина с орехи
От векове орехите се използват в народната медицина като чудесно средство срещу отпадналост и за възстановяване на силите. Самият Авицена е препоръчвал мед със смлени орехи срещу заболявания, свързани с изтощение на организма.
Търкалянето на орех между дланите е силно средство срещу нервна възбуда. Листата на ореха също влизат в редица народни рецепти. Събраните през юни листа се използват като глистогонно средство, средство срещу кожни заболявания, екзема, кожна туберкулоза. Отвара от листата помага и при ангина.
Зелените орехчета намират широко приложение в народната медицина!
Коментари
Чудесна статия!