Макар истинският сезон на орехите да е през есента, те могат да бъдат намерени по магазините целогодишно - факт, от който трябва да се възползвате.
Орехите са много богати на фибри, белтъчини, омега-3 мастни киселини, витамини от В-групата, желязо, мед, манган и още куп безценни за човешкото здраве елементи. Можете да ги консумирате ежедневно, като внимавате единствено с количества им, защото са доста калорични.
Говорейки за орехи, сигурно си представяте, че с тях могат да се приготвят единствено орехови кексове, сладкиши или всякакви други десерти с орехи.
Тук обаче бъркате, защото ако развихрите малко въображението си, ще откриете, че те са много подходящи и за направата на апетитни разядки. Ето няколко идеи за разядки с орехи.
Чеснова разядка с орехи
За тази традиционна орехова разядка нямате нужда от никакви по-сложни продукти, а само онова, с което вероятно вече разполагате - орехи, чесън, галета и зехтин.
Обелете няколко скилидки чесън и го пресовайте. Към него добавете около 1 ч.ч. смлени орехи и 6-7 с.л. галета. Вероятно знаете, че ако не разполагате с галета, можете да я заместите и със счукан сухар. Добавете 2- 3 с.л. зехтин, разбъркайте добре и осолете на вкус. За по-лесно можете да използвате и блендер.
Чеснова разядка със сирене
Най-подходящото сирене за тази разядка е сирене фета, така че е добре да се снабдите с него. Към една кутийка от 250 г сирене фета добавете около 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 2-3 скилидки пресован чесън и 2-3 с.л. зехтин. Разбъркайте всичко добре и подправете със сол. Чудесна добавка за тази чеснова разядка е и ситно нарязан копър, стига да разполагате с такъв.
Орехова разядка с печени чушки и сирене
Ако в буркана с печени чушки са ви „хартисали“ само 3- 4 и се чудите какво точно да направите с тях, то следната идея за разядка е точно за вас. Обелете чушките и ги нарежете на възможно най-ситно. Оставете ги за половин час да се отцеждат и ги прехвърлете в купа. Към тях добавете около 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 пресована скилидка чесън и няколко лъжици кисело мляко с по-висок процент, колкото да се получи гъста смес.
Всички съставки се разбъркват добре и към тях се добавя около ½ ч.ч. смлени орехови ядки. При желание можете да подправите и със ситно нарязан магданоз и черен пипер. В случай че сиренето ви е достатъчно солено, не е необходимо да добавяте сол. Все пак знаем, че прекомерно солените ястия са вредни за здравето ни.
Вижте още от нашите апетитни предложения за разядки с чушки, разядки с извара, разядки с патладжан.
Коментари