Разядките присъстват широко в балканската кулинария. Те се приготвят от достъпни продукти и лесно, което ги прави чудесен вариант за неочаквани гости. В много от класическите рецепти за разядки изобщо не се слагат колбаси и така доволни остават дори и вегетарианците.
Ако търсите мезе за питие, винаги можете да заложите на дип или топеница. Особено сполучливи обаче си остават разядките с кисело мляко. Ето рецепти, които са емблематични.
Родопска закуска
Необходими продукти: 400 г цедено кисело мляко, 400 г извара, 100 г майонеза, 2 скилидки чесън, чубрица, червен пипер, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Чесънът се скълцва и се добавя в купа, където са сложени предварително всички останали продукти. Разбърква се разядката, като се пробва на вкус. Ако е малко солта, се добавя още. По желание може да се капне и малко олио. След това млечната разядка се поднася към препечен хляб.
Разядка с мляко и печени чушки
Необходими продукти: 200 г цедено кисело мляко, 200 г сирене, 200 г печени чушки, 2 скилидки чесън и магданоз.
Начин на приготвяне: Цеденото кисело мляко се слага в купата, към него се добавя натрошено сирене, нарязаните чушки и скълцан чесън. Всичко се разбърква много добре. От сместа по желание могат да се оформят топки в чиния, които се украсяват с магданоз. Към тази разядка с кисело мляко може да се сервира пърленка.
Разядка с патладжан и кисело мляко
Необходими продукти: 3 патладжана, 4 с.л. гъсто кисело мляко, 3 с.л. майонеза, 2-3 скилидки чесън, зехтин, сол, черен пипер, магданоз
Начин на приготвяне: Започваме с изпичането на патладжана. За целта той трябва да се измие, подсуши и надупчи на няколко местенца, след което се изпича във фурната, на плоча или според възможностите. Изпеченият патладжан се поставя под похлупак за кратко, след което се обелва. Слага се в сито, за да се изцеди от соковете си и се накълцва на дребно или пасира до пюре. Към него се прибавят и останалите съставки за разядката с мляко. Разбърква се и се сервира.
Тирокафетери
Необходими продукти: 350 г фета, 200 г кисело мляко, 3 скилидки чесън, 1 люта чушка, 50 г зехтин, 1/2 ч.л. лют червен пипер, магданоз
Начин на приготвяне: За тази гръцка разядка с кисело мляко смачкайте чесъна на паста и го добавете в купа при натрошеното сирене и киселото мляко. Сложете още нарязаната чушка, зехтина и подправките. Разбъркайте и сервирайте с препечени багети.
Вижте още идеи за разядки с кисело мляко.
Коментари