Рискът от диабет тип 2 може да бъде намален, ако изяждаме една кофичка кисело мляко дневно, категорични са учени. Проучването е британско и според резултатите не само киселото мляко влияe положително на здравето ни.
Други нискомаслени млечни продукти, например прясното сирене и изварата, също намаляват риска от диабет, подчертават специалистите.
При редовно консумиране и комбинация между различните млечни продукти шансът да се предпазите от заболяването е 24 %. Причината тези продукти да са особено подходящи за предпазване от диабет се крие в пробиотичните бактерии и специалната форма на витамин К, която има в тях.
Според учените от университета в Кеймбридж това е първото проучване, в което предварително се записват хранителните навици, а целта е да се провери дали те могат да повлияят на риска от развитие на диабет.
Според доктор Нита Форои, която е провела цялото изследване, информацията, че е открит продукт, който може да намали риска от диабет тип 2, е много обнадеждаваща.
Доктор Форои пояснява, че повече изследвания се правят за храните, които могат да увеличат риска от диабет, а не за такива, които могат да ни предпазят.
Киселото мляко не е първият хранителен продукт, за който учените твърдят, че ни предпазва от заболяването. Диабетът и рисковите фактори около болестта са предмет на изследване от учените по цял свят.
Преди време друго изследване, което направиха австралийски специалисти от университета в Мелбърн, показа, че консумацията на повече салати и зеленчуци също може да намали риска от диабет тип 2.
Австралийските учени са правили своето проучване в продължение на четири години – в него участие са взели над 36 000 човека.
В друго изследване, което е направено в САЩ пък, са установили, че хората, които закусват, имат значително по-малка опасност да се разболеят от диабет.
Учените от Центъра по обществено здраве към Университета в Минесота смятат, че е необходимо да закусваме от 4 до 6 пъти седмично, за да намалим риска от заболяването.
Коментари