Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Разядки от печени зеленчуци - уникално вкусни идеи

Разядки от печени зеленчуци - уникално вкусни идеи

Разядки от печени зеленчуци - уникално вкусни идеи

Разядките, които са вид предястие, могат да бъдат сервирани на трапезата със и без повод, по време на празници, когато сме поканили гости, както и в най-обикновените семейни делнични дни. Най-хубавото им е, че повечето от тях се приготвят за относително кратко време, а разнообразието им е огромно.

Тъй като днешната ни тема касае разядки от печени зеленчуци, ние ще се фокусираме единствено върху тях.

Ето няколко идеи как да приготвите вкусни печени разядки, които можете да сервирате в чаши и гювечета.

Разядка от печени тиквички

Тиквичките се измиват (не е необходимо да ги белите) и нарязват на кръгчета с дебелина от около 8-10 мм. Посоляват се и се оставят в гевгир за 30 мин, за да се оттече сокът им. Поръсват се със зехтин, ако е необходимо се добавя и още сол.

Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене и се слагат в предварително загрята на 220 градуса фурна да се изпекат докато придобият приятен златист загар. Когато изстинат се нарязват на много малки парченца и към тях се добавя ситно нарязан копър, крема сирене, малко заквасена сметана и черен пипер на вкус. Всичко се разбърква и готовата разядка от тиквички се изсипва в чаши или гювечета.

Разядка от печен патладжан

Разядка от печен патладжан

Разядките от печен патладжан вероятно са най-разнообразни, но е важно патладжанът предварително да се изпече. Най-лесно това става след като го измиете добре да го промушите на няколко места с вилица и така го сложите да се пече в тава, застлана с хартия за печене в предварително загрята на 220 градуса фурна.

По този начин горчивият му сос ще изтече по време на печенето. След това е необходимо единствено да го обелите и да го нарежете на ситно или пък да го пасирате. Към така приготвеният запечен патладжан пасва чудесно крема сирене, извара, сметана, цедено кисело мляко, копър и/или магданоз, чесън и дори авокадо или най-обикновена лютеница. Развихрете въображението си и спокойно добавете към вашето кулинарно изобретение и шепа натрошени орехи или друг вид ядки.

Разядка от печена тиква

Всички знаем как се пече тиква, но обикновено прибавяме към нея и захар, мед, ванилия, канела или всичко друго, с което да я сервираме под формата на десерт. В нашия случай обаче няма да прибавяте нищо към тиквата докато я печете, а след като тя е готова просто ще я пасирате или намачкате с вилица.

Разядка от печена тиква

Към така приготвеното тиквено пюре добавете пасиран нахут от буркан, малко сусамов тахан, ситно нарязан пресен лук, сол, карамфил, индийско орехче и малко лимонов сок. Разбъркайте всичко добре и ще получите чудесна разядка от печена тиква, която можете да поръсите с тиквени семки. Можете да я сервирате както в чаши, така и в гювечета.

Разядка от печено цвекло

Поради наситеният си цвят бургунди, цвеклото би придало колорит на всяка трапеза, а всички знаем, че печеното цвекло е една от най-здравословните и вкусни храни. За целта е необходимо да опаковате желаното количество глави цвекло в алуминиево фолио, като преди това сте ги измили старателно. Печете ги около 2 часа в предварително загрята на 220 градуса фурна. Когато цвеклото е достатъчно омекнало го оставете да изстине и го настържете или нарежете на ситни кубчета.

Добавете към него крема сирене, извара, високо маслено кисело мляко, кашкавал или майонеза. Можете да изберете добавки за разядката от печено цвекло по свой избор, като не забравяте да посолите, да сложите пресован чесън, черен пипер, копър и/или магданоз.

Разядка от печено цвекло

Можете дори да си направите пастет от цвеклото и да добавите към него пюрирано авокадо. Поднесете печената ефектна разядка в чаши или в гювечета, като можете да я поръсите и със смлени орехови ядки.

Вижте още неустоими рецепти за вегетариански разядки и постни разядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest