Когато си мислим за постни разядки обикновено се сещаме само за такива, които не съдържат в себе си месо или рибни продукти. Постните разядки обаче се свързват именно с постите и освен месни съставки не би трябвало да съдържат в себе си както яйца, така и мляко и млечни продукти.
Хм, това вече се превръща в проблем, защото повечето разядки, които обичаме да похапваме, винаги съдържат майонеза, сметана, кисело мляко, сирене, кашкавал и т.н.
Място за отчаяние няма и тук идваме на помощ, за да ви дадем идеи какви вкусни постни разядки можете да сътворите. Някои съвсем елементарни, други малко по-засукани.
Разядка от патладжан и печени чушки
В предварително загрята фурна сложете 1-2 патладжана (продупчени с вилица, за да може да изтича горчивия им сок) и няколко чушки да се пекат. Когато са готови ги извадете, обелете и премахнете семенцата им. Нарежете ги много на дребно или ги пасирайте и добавете към тях сусамов тахан, зехтин, магданоз, чесън, прясно изцеден лимонов сок, сол и черен пипер. Пропорциите на всички подправки в разядката с патладжан зависят от собствения ви вкус.
Разядка от праз лук и грах
Нарежете на ситно няколко стръка праз лук и 2-3 скилидки чесън и ги изпържете. Прехвърлете ги в купа, в която сте добавили изцеден грах от консерва, ситно нарязани люти чушки, прясно изцеден лимонов сок, сол и черен пипер. Пасирайте всичко и ще получите една чудесна есенно-зимна разядка. По желание можете да добавите и смлени орехи към разядката с праз.
Гуакамоле
Гуакамолето, което е типична мексиканска разядка, е особено подходящо по време на пости. Няма да ви запознаваме с конкретни рецепти, защото има огромно изобилие от такива на сайта ни, но хубавото на тази мексиканска разядка е че освен, че е постна, е и много вкусна и свежа. За да приготвите Гуакамоле, ви трябва единствено добре узряло авокадо, което след като сте обелили и намачкали с вилица да полеете с прясно изцеден лимонов сок, за да не промени цвета си. Към него се добавят домат, люта чушка, лук, чесън и зехтин, които може и да са пасирани, но за запазване на автентичния вид на мексиканското Гуакамоле е по-добре да ги нарежете предварително и да ги намачкате с вилица. Поръсете отгоре с пресен кориандър.
Разядка от охлюви
Ако сте вегетарианци или вегани, е напълно възможно да причислявате охлювите към животинките и това си е ваше право. В случая обаче говорим за постни разядки, а според Църквата всички безгръбначни, в това число миди, октоподи и охлюви, могат да бъдат част от постното меню.
Говорейки за постни разядки, тук ще ви предложим една типично френска, не защото са я измислили конкретно французите, а защото те са сред най-големите любители на охлювите.
Измийте много добре събраните от вас охлюви и в отделен съд сложете да ври достатъчно вода, в която сте добавили сол, черен пипер, зрънца бахар и чесън. След като течността заври пуснете охлювите да се варят за поне 40 минути без капак, като редовно премахвате образувалата се пяна ( пяната ще е много, а охлювите ще се опитват да се спасят от топлината, имайте го предвид). Когато са готови, ги охладете, отцедете и нарежете на дребно. Задължително е да премахнете чревцето им, което е част от отделителната им система. Запържете месото на охлювите в мазнина (растителна) заедно с няколко стръка пресен лук и при нужда добавете още сол и черен пипер. Да ви е сладко като на французите, които са сред най-известните гастрономи и чревоугодници!
Вижте още:
Коментари