Куркумата е златисто-оранжева подправка, известна с добавянето на цвят, вкус и хранителни вещества към храните. Роднина на куркумата идва от коренището (корена) на местно азиатско растение и се използва в готвенето от стотици години. Използва се и в Аюрведа и други форми на традиционна медицина в Китай и Индия.
Нека разгледаме ползите за здравето от куркумата и как да я използваме при готвене и приготвянето на различни средства, свързани с красивия външен вид.
За какво е добра куркумата
Активната съставка в куркумата е естествено съединение (полифенол), наречено куркумин, което има противовъзпалителни свойства.
Куркуминът има много биологични дейности, не всички от които са проучени добре. Подобно на други цветни храни на растителна основа, куркумата е богата на фитонутриенти, които могат да защитят тялото чрез неутрализиране на свободните радикали (замърсяване, слънчева светлина) и предпазват клетките от увреждане. Диетите, богати на растителни храни, се свързват с превенцията на медицински състояния като рак и сърдечни заболявания.
Всеки, който се опитва да се справи с възпалението, може да се възползва от добавянето на малко куркума към храната си. Точно и затова куркумата е толкова полезна при възпалителни състояния като артрит и други ставни заболявания, колит, алергии и инфекции.
Науката зад куркумата
Куркумата и нейните компоненти, включително куркумин, са били обект на научни изследвания.
Много резултати от изследвания показват, че хората, които имат остеоартрит, съобщават за по-малко болки в ставите, когато ядат куркума, включена в различни ястия. Ефектът на куркумата върху разстройствата на настроението, депресията и деменцията също е проучен, като изследванията показват забележителни резултати за справянето с тези разстройства.
В допълнение към тези открития, изследванията показват някои възможни ползи от куркумата за:
- Възпаление;
- Дегенеративни очни състояния;
- Метаболитен синдром;
- Артрит;
- Хиперлипидемия (холестерол в кръвта);
- Безпокойство;
- Мускулна болка след тренировка;
- Здраве на бъбреците.
Куркума добавки
Добавките с куркума не са много добра идея. Колкото и чудесни да са хранителните предимства на куркумата, повече куркумин не е непременно по-добре, а твърде много може да бъде рисковано.
Например добавките с куркума могат да увеличат риска от камъни в бъбреците, особено ако това състояние се среща във вашето семейство. Добавките с куркумин съдържат много по-високи концентрации от съединението, отколкото човек би консумирал, като яде храна, овкусена с подправката, или като пие чай от куркума. Едно от предизвикателствата на куркумата е, че куркуминът и другите активни съставки не са бионалични, което означава, че не се усвояват лесно от тялото. Освен това храносмилателният процес разгражда тези полезни съединения и ги елиминира бързо.
Имайки това предвид, редовното включване на подправката във вашите ястия може безопасно да увеличи приема ви. Комбинирането на подправката с черен пипер може да помогне за увеличаване на способността на тялото ви да абсорбира полезните съединения на куркумата. Доказано е, че вещество в черния пипер, наречено пиперин, когато се комбинира с куркумин, повишава бионаличността с 2000%.
В заключение е доказано, че е по-добре е да приемате куркумин и повечето други хранителни вещества под формата на цяла храна, вместо да приемате куркума на хапчета, тинктури, капсули или дъвки.
Добавки с куркума и лекарствени взаимодействия
Високите дози куркумин, както се съдържа в концентрираните добавки с куркума, могат да взаимодействат с определени лекарства.
- Болкоуспокояващи: добавките с куркума могат да намалят ефектите на индометацин, аспирин, ибупрофен или ацетаминофен;
- Химиотерапия: Ако провеждате химиотерапия, говорете с Вашия лекар, преди да вземете добавки с куркума, и особено ги избягвайте, ако приемате тези химиотерапевтични агенти:
- Камптотецин;
- Мехлоретамин;
- Доксорубицин;
- Циклофосфамид.
- Разредители на кръвта: добавките с куркума или куркумин могат да увеличат риска от кървене при хора, приемащи варфарин;
- Имуносупресивни лекарства: Хората, приемащи лекарство, наречено такролимус, могат да получат повишени странични ефекти, ако консумират големи количества куркумин.
Странични ефекти на куркума
Докато куркумата е безопасна за повечето хора, когато се консумира в чай или храна, ако сте алергични към подправката, приемът ѝ може да причини обрив, копривна треска или коремна болка. Повечето от страничните ефекти са свързани с много високи концентрации на куркумин, открити в добавки (хапчета, капсули и дъвки).
Добре ли е да приемате куркума всеки ден
Предвид различните полезни свойства на куркумата за здравето, не е лоша идея да я приемате всеки ден. Ако се придържате към 12 грама или по-малко, няма вероятност да получите странични ефекти като диария, запек или повръщане.
Кой не трябва да приема куркума
Жените, които са бременни или кърмят, хората, които имат проблеми с жлъчния мехур или бъбреците, тези с нарушения на кръвосъсирването, диабет или дефицит на желязо, трябва да ограничат куркумата. Ако имате някое от тези състояния, посъветвайте се с Вашия лекар, преди да приемете куркума. Освен това попитайте Вашия лекар дали куркумата ще взаимодейства с лекарства, които приемате.
Може ли куркумата да изгори мазнините по корема
Има изследвания, които показват, че куркуминът, основният компонент на куркумата, може да помогне за намаляване на коремните мазнини.
Как да избираме и съхраняваме куркума
Прясната куркума прилича много на джинджифил (те са част от едно и също семейство, заедно с галангала), с изключение на това, че месото ѝ е ярко оранжево. Предлага се в магазините през цялата година. Търсете корени, които са хубави и наситени на цвят и с размер около 50 милиметра дължина, хубави и дебели като пръст.
Когато става въпрос за куркума на прах, има две налични степени. Куркумата, която обикновено се предлага в супермаркетите, е нормално наситена. Има и друга, която е по-наситена.
За да съхранявате, дръжте на хладно и сухо място и можете да очаквате куркумата да се съхранява 18 месеца или дори две или три години с малко влошаване.
Ако се окажете с петна от куркума по ръцете си, просто ги натъркайте с малко масло или сол. Ако попадне върху дрехите ви, добър препарат за премахване на петна ще свърши работа.
Как да се насладите на куркума
Куркумата се използва като естествен оцветител за някои видове горчица и е съставка в кърито на прах. Повечето хора се наслаждават на земния вкус на куркумата сама по себе си. Подправката добавя дълбочина на вкуса и приятен цвят към тайландски или други азиатски ястия, както и към яхнии и чили.
Купете си цял корен от куркума и го замразете в торбички за фризер. Така може да го запазите свеж до шест месеца.
Жълтият пигмент на куркумата може да оцвети плотове и тъкани, така че трябва да внимавате, когато работите с него. Нежните абразиви или почистващи препарати на основата на хлор могат да премахнат петна от много повърхности.
Няколко рецепти с куркума
Чай от куркума
Подобно на джинджифила, от корена на куркумата може да се направи подхранващ и вкусен чай. Ето как:
2 супени лъжици нарязан корен от куркума или 2 супени лъжици куркума на прах
Оставете да заври в 1-2 чаши вода
Оставете да къкри 5 минути и след това прецедете.
Можете да пиете чая от куркума топъл или студен и да добавите лимон и/или мед, за да обогатите вкуса.
Кремообразна веганска супа от тиква с къри
Необходими съставки:
- Зехтин;
- 1 килограм тиква, обелена и нарязана на кубчета;
- 2 глави лук, нарязани на кубчета;
- 2–3 супени лъжици тайландска паста от червено къри;
- 2 супени лъжици настърган корен от куркума или 2 супени лъжици куркума на прах;
- 4 чаши зеленчуков бульон;
- 1 консерва неподсладено кокосово мляко (може да използвате пълномаслено или нискомаслено);
- Сол и черен пипер.
Начин на приготвяне:
Печете тиквата поръсена със зехтин, сол и черен пипер на 400 градуса за 10 до 15 минути. Готова е, когато омекне, като можете да проверявате с вилицата.
В голяма тенджера задушете лука, пастата от червено къри и куркумата в зехтин за 8 до 10 минути. Лукът трябва да омекне.
Добавете зеленчуковия бульон и печената тиква.
Оставете да къкри поне 20 минути.
Овкусете със сол, черен пипер или червена къри паста.
Добавете кокосовото мляко и оставете да къкри няколко минути.
Пасирайте.
Коментари