С подправки променяме вкуса на храната. Правим я по-полезна, по-различна, по-интересна. Въздействието на подправките върху храната е толкова силно, че се е пренесло и в други области на живота. Говорим за подправяне на вкуса на живота като цяло, на отношенията между хората.
Това отношение към значението на подправките не е преувеличено. При правилната комбинация метаболитните процеси в организма се подобряват, а рискът от поява на ракови клетки намалява.
Подправките позволяват различни комбинации, за добиване на ново вкусово усещане и една от неочаквано добрите е между куркумата и черния пипер. Какво можем да получим от техния тандем?
Куркумата съдържа кумкумин. Ярко жълтото химично вещество има противовъзпалителен и антиоксидантен ефект, пази здравите клетки от свободните радикали, които ги увреждат. Той обаче се губи лесно, тъй като метаболизмът му е бърз и се изхвърля чрез черния дроб.
Черният пипер съдържа съединение, известно като пиперин. Той увеличава стойността на наличните хранителни вещества, като улеснява тяхното усвояване в тялото. Поддържа и детоксикира черния дроб.
Ако съчетаем двете подправки, увеличаваме количествата на куркумина, който тялото е в състояние да приеме и използва. Причината се крие във възможностите на пиперина да забави преработката и изхвърлянето на куркумина от черния дроб. Така тялото по-дълго ползва благоприятните ползи на куркумина.
Това не е единствената полза от комбинацията на ароматните подправки. Заедно те намаляват възпаленията в тялото, тъй като действат като противовъзпалително средство, засилващо защитните сили на организма.
Куркумата и черният пипер в комбинация са полезни за мозъчните функции. Заедно намаляват риска от деменция и от развитие на Алцхаймер. Антиоксидантните им качества пазят мозъчните клетки и засилват паметта, увеличавайки притока на кръв към мозъка.
Те действат благоприятно и на червата, подобрявайки храносмилането. Премахват оплаквания като подуване на корема, образуване на газове и намаляват всякакви възпаления в системата на храносмилане. Полезните вещества в тях подпомагат процеса на абсорбация на хранителните вещества и подобряват перисталтиката на чревния тракт.
Сърдечните заболявания отстъпват при редовна употреба на двете комбинирани подправки. Благодарение на куркумина ендотелните клетки функционират по-добре, а това намалява сърдечно-съдовите заболявания.
Куркумата и черния пипер поотделно имат противовъзпалителни свойства и облекчават болките при артритни заболявания. Комбинирани, те действат противовъзпалително, като унищожават свободните радикали.
Основните съставки в куркумата и черния пипер - куркумин и пиперин, помагат при лечение на витилиго, като стимулират кожата да произвежда меланоцити, пигментите, необходими за редуциране на заболяването.
Борейки се с високите нива на холестерол, двете подправки подпомагат свалянето на излишни килограми, като съдействат за ускореното разграждане на мазнини в тялото.
Освен за овкусяване на храната куркумата и черният пипер са подходящи и за приготвяне на топла напитка с прясно мляко, мед и канела за стопляне на тялото и душата в студените зимни дни.
Вижте още подправки за повишаване на имунитета.
Коментари