Ядките на черния орех имат богат, специфичен вкус и съдържат най-високото ниво на протеин от всички ядки. Те също съдържат много витамин А, желязо, минерали и фибри.
Черните орехи имат по-високи нива на антиоксиданти, полиненаситени мастни киселини и други полезни за здравето съединения от по-често срещаните английски орехи, което ги прави полезни за намаляване на риска от рак, сърдечни заболявания и диабет.
Тези питателни лакомства добавят земен вкус и маслена хрупкавост към десерти, салати, сосове за паста и други ястия.
Ползи за здравето от черния орех
Ползите за здравето от черния орех засягат почти всяка система в тялото. Орехите като цяло, а в частност черните орехи, имат различни положителни въздействия върху здравето.
Сърдечно-съдово здраве
Няколко проучвания са установили, че орехите имат положително въздействие върху съдовата реактивност. Това означава, че помагат на кръвоносните съдове да реагират на промените в тялото по здравословен начин. Орехите помагат за намаляване на лошия холестерол в кръвта и намаляват риска от прекомерно съсирване и възпаление.
Профилактика на заболяванията
Дървесните ядки, включително черните орехи, се свързват с по-ниски нива на сърдечни заболявания и намален риск от камъни в жлъчката. Жените, които ядат повече ядки, са по-малко склонни да развият диабет. Има също доказателства, че яденето на ядки може да понижи кръвното налягане, да намали риска от рак и да предотврати възпаление.
Превенция на затлъстяването
Въпреки че ядките са с високо съдържание на калории, дългосрочни проучвания показват, че хората, които ядат ядки в умерени количества, имат по-ниски нива на наддаване на тегло и затлъстяване. Учените смятат, че причината за това е, че ядките са богати на фибри и помагат за засищане на глада.
По-добри чревни бактерии
Едно проучване установи, че субекти, които ядат 43 грама орехи на ден в продължение на осем седмици, имат повече пробиотици и други полезни чревни бактерии, отколкото тези, които не го правят. Здравословният баланс на чревните бактерии е свързан с намалени нива както на депресия, така и на рак на дебелото черво.
Понижаване на кръвната захар
Орехите са особено богати на растителни антиоксиданти, наречени полифеноли, които помагат за понижаване на кръвната захар. Черният шоколад, зеленият чай, кафето и необработеният зехтин също имат този ефект.
Състав на черния орех
Черните орехи са пълни с антиоксиданти и като цяло са по-хранителни от по-често срещаните си събратя.
Съдържание на черен орех на 1/4 чаша порция:
Калории: 193
Протеин: 8 грама
Мазнини: 18 грама
Наситени мазнини: 1 грам
Въглехидрати: 3 грама
Фибри: 2 грама
Захар: 0 грама
Черните орехи съдържат още:
Витамин Е
Фолиева киселина
Мелатонин
Желязо
Калий
Магнезий
Как се приемат черни орехи
В сравнение с обикновените орехи, черните имат интензивен и комплексен вкус. Хората ги описват като специфични, земни, с кремообразна, маслена текстура.
Можете да използвате черни орехи във всяка рецепта, която изисква обикновени орехи. Например ореховки, орехова торта, както и в салати с орехи. Очаквайте по-жив и пикантен вкус.
- Яжте с кисело мляко и мед
- Добавете към бананов хляб
- Смесете в песто с босилек и чесън за ядене върху паста
- Поръсете върху картофени ньоки със спанак и настърган пармезан
- Поръсете морковената торта
- Използвайте вместо обикновени орехи в традиционна орехова торта
- Печете на баклава
- Добавете към зърнена закуска или овесена каша
- Печете с овесени ядки и мед, за да направите домашна гранола.
Коментари