Gotvach.bg»Съвети»Как да направим гранола

Как да направим гранола

ГабриелаГабриела
Иноватор
52
Как да направим гранола
Снимка: Йоана

Всеки обича вкусната питателна закуска, а както се казва, закуската е най-важното хранене за деня, независимо дали го вярвате или не, е важно да се храните правилно. Макар пухкавите мекички, сочните банички и сладките палачинки да са ни любими, те далеч не са най-добрият вариант за закуска.

Първото хранене трябва да донесе нужните хранителни вещества, които да дадат на тялото енергия за силен старт на деня. Една такава закуска, която всеки може да си приготви сам вкъщи, е гранолата.

Хубавото на гранолата е това, че няма една категорична рецепта и всеки може да интерпретира направата ѝ според собствения си вкус.

Но все пак има някои основни съставки в гранолата, които се включват в задължително, така че да е вкусна и полезна за хапване.

За основа на гранолата се използват овесени ядки, ръжени ядки, пшенични ядки, ечемичени ядки или каквито други предпочитате.

Добавят се също сурови бадеми и/или лешници, тиквени семки, слънчогледови семки по желание.

Може да добавите семена чия, ленено семе или ленено брашно.

Идва ред и на плодовете – може да сложите всякакви сушени плодове, например сушени сливи, череши, стафиди, кокос, ананас, смокини, червени боровинки, кайсии и други, като големите плодове нарязвате на малки парченца.

Необходими са ви и мед – 5 с.л., кокосово масло или зехтин – 5 с.л. и по желание кленов сироп (може и съвсем малко вода).

Техниката за направа на гранола е следната: смесвате в купа всички ядки БЕЗ плодовете. Отделно обърквате меда, кокосовото масло и кленовия сироп и заливате ядките в купата. Обърквате много добре, да се смесят равномерно.

В тава върху хартия за печене разстилате равномерно сместа и печете във фурна на 180 градуса за около 20-25 минути, докато ядките се изпекат и придобият хубав цвят. Много е важно на всеки 3-4 минути да разбърквате, иначе ще залепнат и изгорят отгоре.

Щом са готови, ги вадите, оставяте малко да изстине, добавяте плодовете и обърквате добре.

И това е! Насладете се на вкусна гранола с кисело, прясно или ядково мляко по избор!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен