Варенето на пилето, както и на каквото и да било месо, зависи предимно от големината му.
Така за отделните части на пилето ще ви е нужно по-малко време за варене, отколкото ако варите цяло пиле.
Варенето само на бутчета или пилешки крилца, филе и пилешки гърди отнема 30 минути.
Цяло пиле се вари обикновено за около 40-50 минути или докато месото започне да се отделя от кокалите лесно.
Варенето на цяло пиле в тенджера под налягане ще ви отнеме до 20-30 минути след завирането и началото на свистене на тенджерата. Обикновено обаче за пиле с тегло 1.5 кг варенето в тенджера под налягане отнема 10-15 мин.
Добавяйте сол към водата на пиле след 15 минута от старта на варенето.
То ще стане по-ароматно, ако добавите в бульона зрънца черен пипер, магданозени корени, морков, лук или подправки, които обичате, като например дафинов лист.
Ето и нашето предложение за пиле фрикасе.
Вижте също защо кърви пилешкото при варене, трябва ли да се мие пилето преди готвене или научете как да пречистите пилето от хормоните.
Коментари