Конвектоматът е уредът, без който една голяма професионална кухня не би могла да работи. Той е вид голяма фурна с конвекция, който може да събере повече от 10 тави наведнъж.
Принципът на действие и изключително прост. В конвектомата има електрически нагревател, с който се определя необходимата температура на готвене, а вентилаторът осигурява равномерно разпределяне на температурата между всички ястия, които се готвят в конвектомата.
В него може да се пече, вари или да се използва едновременна функция на пара и печене. Той е незаменим помощник най-вече на сладкарите, защото в него могат да се пекат много и различни печива едновременно.
Конвектоматите имат собствени програми за самопочистване или в тях има специално отделение, в което се слагат капсули, които се разтварят и почистват. За тази цел конвектоматът се пуска на пара, след като хапчето се постави в него.
Кои са предимствата на конвектомата?
Предимствата са, че в него могат да се готвят до 10 ястия едновременно, това зависи от големината на конвектомата. Има и по-малки конвектомати, които събират не повече от 5 тави. А има и големи, които могат да съберат дори 20 тави.
И всички могат да се готвят заедно благодарение на двата нагревателя, които се намират на тавана, а отдолу на дъното - и на наличието на вентилатор, който разпределя температурата равномерно навсякъде и позволява това едновременно готвене на различни видове ястия.
Коментари