Когато чуете думата изомалт, вероятно като повечето хора (освен ако не сте опитен декоратор на сладкарски изделия), бихте си помислили, че ще говорим за нещо, което се използва в строителството - я вид строителна или лепилна смес, я нов вид изолация.
Е, след като сайтът ни е насочен към кулинарията, бихте се досетили, че изомалтът, колкото и да ви насочва към строителството, няма нищо общо с него.
Не се притеснявайте, малцина са онези, които са запознати с този определено кулинарен материал, камо ли как се работи с него.
Какво е изомалт?
Наричан също палатиноза, изомалтът се обозначава с Е953. Ще решите, че това е поредният вреден консервант от категорията на Е-тата, но изобщо няма да сте прави. Дори СЗО го е определила като един от най-безобидните и именно него можете да срещнете както в дъвки, плодови сладка и конфитюри, карамелизирани сладки, бонбони и сладолед, така и в сиропи против кашлица, филмирани таблетки и дори бебешки сухи млека.
Да, изомалтът представлява нискокалоричен въглехидрат, който се явява захарен заместител. На външен вид много напомня обикновената бяла захар, защото е под формата на бели кристали без мирис, които лесно се разтварят във вода.

В природата изомалт се среща предимно в пчелния мед, захарната тръстика и захарното цвекло. Не е чак толкова сладък като захарта, но може лесно да бъде смесен с други подсладители, стига това да е ефекта и вкуса, който желаете да постигнете.
Изомалтът има предимства пред захарта и това е, че е много по-нискокалоричен от нея, подходящ е за диети с нискогликемичен индекс, не води до развиване на кариеси, можете да работите с него на по-ниски температури, необходими за топлинната обработка на захарта, нужна при карамелизиране и като цяло с него се борави много по-лесно.
Освен това изработените с декорации с изомалт не кристализират и ако разполагате с инфрачервена лампа, е напълно възможно да го стоплите отново.
Съвети при работа с изомалт
За да започнете работа с изомалт, ще трябва първо да го разтопите. Подробна информация как да направите това ще има на упътването на производителя му, но обикновено 4 части изомалт се смесват с 1 част вода и сместа се кипва на котлона до температура от 167 градуса.
Важно е водата да е филтрирана или дестилирана, за да избегнете неприятното ѝ оцветяване в кафеникаво (по желание можете да добавите и някакъв оцветител към изомалтовата смес).
Когато сместа кипне я отстранете от котлона и бързо я охладете като поставите съда в друга купа с натрошен лед и ледена вода в нея. За целта можете да използвате и силиконова подложка, но внимавайте врелият изомалт да не се разтече по кухненския ви плот.

Друг начин е да поставите изомалта в подходящ съд (такъв, който издържа на температури от над 180 градуса), да го мушнете в микровълновата (около 700 W) и да го разтопявате постепенно за около 20-30 секунди, като на два пъти го разбъркате.
Предпазни мерки
Какъвто и начин да изберете е важно да имате предвид, че полученият материал ще е много горещ, поради което трябва да работите с него с устойчиви на топлина ръкавици (по-предпазливите използват дори по 2-3 чифта). В случай че разтопен вече изомалт попадне върху кожата ви, рискувате да получите изгаряния.
Когато използвате изомалт, можете да си направите всякакви бонбони, декорации за торти и дори близалки, стига да сте го оцветили предварително в желан от вас цвят.
Той може да бъде изваян в почти всякакви форми, но винаги е добре да сте се снабдили предварително и с форми, издържащи на високи температури. Самият изомалт ще се стегне след около 15 минути, поради което трябва да работите с него сравнително бързо.
Кой знае, напълно възможно е да се превърнете в новия популярен декоратор на сладкарски изделия!
Ако здравословното хранене е ваша цел, прочетете още за качествата на изомалта като здравословен подсладител и разгледайте и някои от популярните кето подсладители.
Коментари