Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се работи с изомалт?

Как се работи с изомалт?

Работа с изомалт
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.

Когато чуете думата изомалт, вероятно като повечето хора (освен ако не сте опитен декоратор на сладкарски изделия), бихте си помислили, че ще говорим за нещо, което се използва в строителството - я вид строителна или лепилна смес, я нов вид изолация.

Е, след като сайтът ни е насочен към кулинарията, бихте се досетили, че изомалтът, колкото и да ви насочва към строителството, няма нищо общо с него.

Не се притеснявайте, малцина са онези, които са запознати с този определено кулинарен материал, камо ли как се работи с него.

Какво е изомалт?

Наричан също палатиноза, изомалтът се обозначава с Е953. Ще решите, че това е поредният вреден консервант от категорията на Е-тата, но изобщо няма да сте прави. Дори СЗО го е определила като един от най-безобидните и именно него можете да срещнете както в дъвки, плодови сладка и конфитюри, карамелизирани сладки, бонбони и сладолед, така и в сиропи против кашлица, филмирани таблетки и дори бебешки сухи млека.

Да, изомалтът представлява нискокалоричен въглехидрат, който се явява захарен заместител. На външен вид много напомня обикновената бяла захар, защото е под формата на бели кристали без мирис, които лесно се разтварят във вода.

Изомалт

В природата изомалт се среща предимно в пчелния мед, захарната тръстика и захарното цвекло. Не е чак толкова сладък като захарта, но може лесно да бъде смесен с други подсладители, стига това да е ефекта и вкуса, който желаете да постигнете.

Изомалтът има предимства пред захарта и това е, че е много по-нискокалоричен от нея, подходящ е за диети с нискогликемичен индекс, не води до развиване на кариеси, можете да работите с него на по-ниски температури, необходими за топлинната обработка на захарта, нужна при карамелизиране и като цяло с него се борави много по-лесно.

Освен това изработените с декорации с изомалт не кристализират и ако разполагате с инфрачервена лампа, е напълно възможно да го стоплите отново.

Съвети при работа с изомалт

За да започнете работа с изомалт, ще трябва първо да го разтопите. Подробна информация как да направите това ще има на упътването на производителя му, но обикновено 4 части изомалт се смесват с 1 част вода и сместа се кипва на котлона до температура от 167 градуса.

Важно е водата да е филтрирана или дестилирана, за да избегнете неприятното ѝ оцветяване в кафеникаво (по желание можете да добавите и някакъв оцветител към изомалтовата смес).

Когато сместа кипне я отстранете от котлона и бързо я охладете като поставите съда в друга купа с натрошен лед и ледена вода в нея. За целта можете да използвате и силиконова подложка, но внимавайте врелият изомалт да не се разтече по кухненския ви плот.

Украса от изомалт

Друг начин е да поставите изомалта в подходящ съд (такъв, който издържа на температури от над 180 градуса), да го мушнете в микровълновата (около 700 W) и да го разтопявате постепенно за около 20-30 секунди, като на два пъти го разбъркате.

Предпазни мерки

Какъвто и начин да изберете е важно да имате предвид, че полученият материал ще е много горещ, поради което трябва да работите с него с устойчиви на топлина ръкавици (по-предпазливите използват дори по 2-3 чифта). В случай че разтопен вече изомалт попадне върху кожата ви, рискувате да получите изгаряния.

Когато използвате изомалт, можете да си направите всякакви бонбони, декорации за торти и дори близалки, стига да сте го оцветили предварително в желан от вас цвят.

Той може да бъде изваян в почти всякакви форми, но винаги е добре да сте се снабдили предварително и с форми, издържащи на високи температури. Самият изомалт ще се стегне след около 15 минути, поради което трябва да работите с него сравнително бързо.

Кой знае, напълно възможно е да се превърнете в новия популярен декоратор на сладкарски изделия!

Ако здравословното хранене е ваша цел, прочетете още за качествата на изомалта като здравословен подсладител и разгледайте и някои от популярните кето подсладители.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен