Както всеки знае, от ароматното бутертесто се правят редица солени ястия и десерти. При работата с бутертесто обаче има някой тънкости. Хубаво е да ги знам, за да можем да приготвим страхотни ястия и десерти с него.
Когато купуваме бутертесто, трябва да изберем това, което е силно замразено и опаковката да е цяла. Така ще сме сигурни, че то е годно за употреба.
Бутертестото се размразява не на стайна температура, а в хладилник. Оставете го за цяла нощ в хладилника и на сутринта ще е готово за работа. Така размразеното тесто не става прекалено меко и се работи по-лесно с него. Никога не размразявайте тестото в микровълнова печка! При насилственото размразяване на бутертестото ще го съсипем и няма да може да се използва.
Размразеното веднъж бутертесто не е хубаво да се замразява повторно.
След като е размразено, тестото то не се нуждае от повторно премесване. Също така не се нужда е и от разточване. То е готово за употреба.
При рязането на бутертесто е хубаво да се използваме много остър нож. Така рязането става лесно, тестото не се разтяга излишно и не се накъсва.
Тавата в която ще се пече бутерпая или десерта от бутертесто, трябва да се застели с хартия за печене или да се помаже хубаво с краве масло. Ако не се използва хартия за печене или краве масло, тестото може да залепне за тавата.
Ако при приготвянето на ястието или десерт с бутертесто плънката е по водниста, то тогава тестото първо се запича леко и тогава се слага плънката.
За залепване на краищата на бутертестото се използва вода. Краищата на бутертестото се намазват леко с вода и се притискат силно един към друг, за да залепнат. Залепени по този начин те няма да се разлепят при печенето.
Педи да се изпече бутертестото, се помазва с разбит жълтък, за да се получи приятен златист цвят при печенето.
След като сте сложили плънката, се връща във фурната да се доопече.
Друга тънкост при работата с бутертесто е, че то се пече само в предварително нагрята фурна. Фурната трябва да е загрята на 200 градуса. Тавата се слага да се пече, след като са достигнати тези градуси, не преди това.
Коментари