На фона на вечно покачващите се консумативи, свързани с поддържането на едно домакинство, както и на енергийната криза, засягаща все повече държави, е добре да се замислите за методи, с които да намалите количеството на изразходваната от вас енергия.
Да, лесно е да замените обикновените електрически крушки с такива, които спестяват енергия, но е много важно и колко енергия изразходвате, докато готвите.
Подобни размисли ни наведоха на мисълта, че ще е добре да ви запознаем с всички ползи от използването на индукционните котлони, както и как да готвите с тях.
Готвенето с индукционни котлони изцяло ще промени представите ви за готвенето като цяло. Това е супериновативна технология, при която топлината се появява директно в готварските съдове. Оттук следват и огромни предимства, като на първо място е факта, че пестите много електрическа енергия и време за готвене, а почистването на котлоните е много по-лесно от това на конвенционалните. Всъщност готвите направо като с магическа пръчица, защото можете да накарате само за няколко секунди вода да кипне и за същото време да я охладите до температура, при която кипенето ще престане.
Спокойно можем да кажем, че индукционните котлони са пръв помощник при готвенето. При работата с тях обаче има и някои тънкости, с които трябва да се запознаете, преди да започнете да ги използвате.
За правилната употреба на индукционните котлони трябва да използвате само съдове, които са предназначени за готвене с индукция. Такива са феромагнитните съдове от неръждаема стомана, чугунените съдове и тези от емайлирана стомана. Никога по време на работа с индукционни котлони не използвайте съдове от мед, алуминий, стъкло, глина или обикновена фина стомана.
Дъното на съда, който използвате, задължително трябва да отговаря на големината на котлона, защото в противен случай готвенето може или да не е равномерно, или самият котлон изобщо да не разпознае, че върху него има поставен съд за готвене. В случай че разпознаване между котлон/съд за готвене не се случи, то пробвайте да поставите съда върху котлон с по-малки размери. За идеално готвене обаче и за правилно разпределение на желаната температура в съда е добре наистина той да е с дъно, което напълно пасва на размера на котлона.
Както сами се досещате, ако досега сте работили с обикновени котлони, а ви предстои работа с индукционни, то ще е необходимо да се снабдите и със специални съдове за готвене. Избирайте само такива, които са феромагнитни и са предназначени за готвене с индукция, като вземете предвид факта, че се предлагат и такива, които са само с частично феромагнитно дъно. В този случай ще се нагрее само феромагнитната зона и температурата няма да се разпредели равномерно.
По време на избора ви на феромагнитни съдове е важно правило освен материала, от който са изработени, и размерът им да е съобразен спрямо този на котлоните, да следите и дъното на съдовете да са равни. Това се прави не само с цел равномерно загряване, но и с цел да не се надраскват котлоните и плота.
В заключение ще кажем, че готвенето с индукция е не само много лесно и бързо, но би ви спестило и огромни разходи. Индукционните котлони са сред най-енергоспестяващите уреди, измислени досега, а работата с тях е истинско удоволствие!
Коментари