Ако не разполагате със "завещан" от баба ви стар чугунен тиган, сигурно се замисляте дали изобщо кухнята ви се нуждае от него.
Тук ще ви покажем всички предимства и недостатъци на чугунените съдове. След като в края на материала вероятно ще сте стигнали до извода, че е добре да имате подобен съд.
Но бихме ви посъветвали да проверите добре в мазето си дали все пак някъде не се "спотайва" чугунен тиган или чугунена тенджера, защото цените им не са никак приятни. Качествените чугунени съдове са с наистина скъпи цени - може да ги срещнете и на цени от над 500 лв.
Но да погледнем кои са доводите ЗА и ПРОТИВ чугунените съдове.
ЗА чугунените съдове
1. С правилна поддръжка те могат да издържат 100 години, че и повече
Поддържането на чугунените съдове не е никак сложно, стига да знаете как. За разлика от други съдове те не се накисват във вода след използването им, но трябва винаги да бъдат леко омазнени, което е задължително правило и преди първата им употреба. Измиват се като останалите съдове с веро и гъба, леко се омазняват с растителна мазнина, попиват се добре (водата им вреди) и се прибират някъде до следващата им употреба. Която, повярвайте, няма да се забави.
2. Те са енергоспестяващи
След като чугунът вече се е загрял, спокойно можете (дори е препоръчително) да намалите силата на огъня. Топлината, която излъчва тиганът, е изключително дълготрайна.
3. Могат да се използват както за котлон, така и във фурна
Да, но това важи, ако тиганът, който използвате, не е с дървена или пък пластмасова дръжка.
4. Не се надират от използването на метални прибори
Ако не решите целенасочено да стържете с нож или вилица по покритието на чугунения съд, то не се притеснявайте, ако в бързината сте грабнали метална лъжица, за да разбъркате ястието си. Съдът няма да се надраска.
5. Храната, приготвена с тях е изключително вкусна
Тук вече няма какво да ви убеждаваме, защото ще трябва сами да се убедите. Но имайте предвид, че на чугунен тиган стават перфектни и така известните американски телешки стекове.
ПРОТИВ чугунените съдове
1. Скъпи са
Е да, но всичко качествено е скъпо.
2. Тежки са
Факт е.
3. Не се мият в миялна машина
Също факт.
4. С тях не се препоръчва приготвянето на висококиселинни храни
Да, препоръчително е да добавяте доматите в самия край на готвене. Това важи и за всички останали висококиселинни продукти.
5. Могат да ръждясат
При правилна поддръжка (винаги да се подсушават добре), това е изключено.
Е, сега сами преценете кои са предимствата и недостатъците на чугунените съдове.
Коментари