За да се получат палачинките и катмите перфектни, от голямо значение е в какъв тиган се пържат. Смята се, че най-вкусните катми и палачинки могат да се направят, ако се използва чугунен тиган.
Чугунените тигани са били на почит при бабите ни, които са се доказвали не веднъж като майсторки на вкусните катми и палачинки.
Тайната на чугунения тиган се крие в това, че той разпределя равномерно топлината от котлона по повърхността и дълго я запазва. Това е гаранция за добрата визия и вкус на палачинките и катмите.
Чугуненият тиган се нагрява доста по-бавно, отколкото останалите видове тигани, но затова пък запазва високата температура не само по време на пърженето на палачинките.
Чугуненият тиган запазва топлината и когато вдигате тигана от котлона, за да налеете и разпределите тестото. С времето върху чугунените тигани се образува тънък маслен слой и такъв тиган изключва залепването на палачинките.
Върху чугунен тиган палачинките залепват само ако тиганът е все още нов. Заради дебелото дъно на чугунения тиган палачинките и катмите стават златисти. Те имат апетитен вид и са много вкусни.
Специално за изпичане на палачинки и катми съществуват модерни тигани с тефлоново покритие. Те са с ниски ръбове и дълга дръжка. Дъното на този тип тигани е плътно, а благодарение на тефлоновото покритие палачинките не залепват и тиганът се измива лесно.
Когато избирате тефлонов тиган за палачинки, по-добре е да купите този, който е с най-дебело дъно и стени. Дори да е тефлонов, тиганът с тънко дъно и стени се нагрява много бързо. Палачинките няма да се получат вкусни и ще прегарят.
Не използвайте тигани с тефлоново покритие, което е нарушено. Това ще повлияе зле не само върху вкуса и вида на палачинките и катмите, но и върху здравето ви.
Добре е ако използвате тигана за палачинки само за приготвянето на палачинки и катми и не пържите ястия и яйца в него.
Ако палачинките залепват за тефлоновото покритие, добавете в тестото малко вряща вода. Това ще улесни отделянето на палачинките.
Коментари