Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Карамелена глазура - техники, съвети и приложение

Карамелена глазура - техники, съвети и приложение

Карамелена глазура - техники, съвети и приложение

Карамелената глазура или огледалната карамелно-шоколадова глазура са използва за покриване на карамелени торти и сладкиши с карамел.

На ваше разположение предоставяме една основна рецепта за приготвянето ѝ, преценете сами дали ви харесва.

Карамелената глазура е доста проста в технологията на изпълнение, за нейното приготвяне ще са ви необходими следните съставки:

Съставки за карамелена глазура

100 г захар;

50 г масло;

150 мл течна сметана, за предпочитане не по-малко от 30%;

1 с.л пудра захар;

1/2 ч.л. ванилия

Този списък с продукти е достатъчен, за да получите оригиналната карамелена глазура.

Започнете рецептата, като подготвите пропорциите на всички продукти. Можете да използвате съставки като кафява захар от захарна тръстика и обикновена бяла захар. За да приготвите, разтопете маслото в тенджера и добавете сметаната, разбъркайте старателно, така че сместа да е равномерна и хомогенна.

Захарта се поставя в съд с незалепващо покритие. Поставя се на умерен огън и се карамелизира до светъл карамел. Захарта не се бърка, а съдът само се разклаща.

Сметаната и маслото се прибавя към карамела. Получава се пръскане и трябва да се внимава от изгаряне.

Връща се на котлона и се вари на слаб огън до пълното разтваряне на карамела.

Карамелена глазура

След 2-3 минути изглаждане на глазурата свалете сместа от печката и добавете ½ супени лъжици пудра захар. Оставете сместа леко да се охлади и добавете останалата ванилия на прах.

Това е всичко. Карамелът е готов.

Оптималната температура за нанасяне върху бисквитена основа е около 27-20 градуса.

Някои готвачи добавят желатин към сладката смес, но кулинарните експерти с опит не го правят.

Експериментирайте с други млечни продукти, с подправки - разнообразието от методи за готвене е толкова широко, че във всеки случай ще намерите метода, който ви е най-удобен и вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest