Карамелената глазура или огледалната карамелно-шоколадова глазура са използва за покриване на карамелени торти и сладкиши с карамел.
На ваше разположение предоставяме една основна рецепта за приготвянето ѝ, преценете сами дали ви харесва.
Карамелената глазура е доста проста в технологията на изпълнение, за нейното приготвяне ще са ви необходими следните съставки:
Съставки за карамелена глазура
100 г захар;
50 г масло;
150 мл течна сметана, за предпочитане не по-малко от 30%;
1 с.л пудра захар;
1/2 ч.л. ванилия
Този списък с продукти е достатъчен, за да получите оригиналната карамелена глазура.
Започнете рецептата, като подготвите пропорциите на всички продукти. Можете да използвате съставки като кафява захар от захарна тръстика и обикновена бяла захар. За да приготвите, разтопете маслото в тенджера и добавете сметаната, разбъркайте старателно, така че сместа да е равномерна и хомогенна.
Захарта се поставя в съд с незалепващо покритие. Поставя се на умерен огън и се карамелизира до светъл карамел. Захарта не се бърка, а съдът само се разклаща.
Сметаната и маслото се прибавя към карамела. Получава се пръскане и трябва да се внимава от изгаряне.
Връща се на котлона и се вари на слаб огън до пълното разтваряне на карамела.
След 2-3 минути изглаждане на глазурата свалете сместа от печката и добавете ½ супени лъжици пудра захар. Оставете сместа леко да се охлади и добавете останалата ванилия на прах.
Това е всичко. Карамелът е готов.
Оптималната температура за нанасяне върху бисквитена основа е около 27-20 градуса.
Някои готвачи добавят желатин към сладката смес, но кулинарните експерти с опит не го правят.
Експериментирайте с други млечни продукти, с подправки - разнообразието от методи за готвене е толкова широко, че във всеки случай ще намерите метода, който ви е най-удобен и вкусен.
Коментари